Kent Haberleri

Ahmet Davutoğlu: Eski havalimanı yeşil alan olabilir!

Davutoğlu, toplam 32 milyar 890 euro’ya tamamlanacak olan 3. havalimanı bittiğinde 150 milyon yolcuya ulaşılacağını söyledi. Davutoplu; “Topografik olarak en doğru alanın seçildiğini düşünüyoruz. Bu alana 5 milyon ağaç dikilecek” dedi...

Yapımı süren 3. havalimanını ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, havalimanının ilk bölümünün 29 Ekim 2017’de açılacağını belirterek, “Topografik olarak en doğru alanın seçildiğini düşünüyoruz. Bu alana 5 milyon ağaç dikilecek” dedi. Davutoğlu, dolar kurundaki artışın projeyi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.


Gurur verici proje

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran 2014’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Arnavutköy’deki 3. İstanbul Havalimanı’nı ziyaret etti. İnşaat alanını helikopterle inceleyen Davutoğlu daha sonra Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Cengiz İnşaat’tan Mehmet Cengiz, MAPA İnşaat’tan Mehmet Nazif Günal, Kolin İnşaat’tan Naci Koloğlu ve Kalyon İnşaat’tan Mehmet Kalyoncu da katıldı.

Projenin gurur verici olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Türkiye için gurur vericidir çünkü ülkenin ekonomik gücünü yansıtır. Dünyada bu çapta bir proje şu an yürüyor değil. Projenin maliyeti itibarıyla dünyanın en büyük, süper, mega projelerinden biri. Tesisin yapım aşaması 10 milyar 247 bin Euro’ya gerçekleşecek. Toplamda 32 milyar 890 milyon Euro. 150’den fazla havayolu şirketi bu alanı kullanacağını açıkladı. Dört fazda tamamlanacak. İlk fazda ilk pist yılda 90 milyon kişiyi ağırlayabilecek. Daha sonra ikinci pist eklendiğinde o da 8-10 aylık bir inşaatın ardından yılda 120 milyon yolcunun ağırlanması planlanıyor. Üçüncü pistin tamamlanmasıyla 150 milyona ulaşmayı planlıyoruz” diye konuştu.


600 bin ağaç işlem görecek

“Topografik özelliklere baktığımızda İstanbul için en doğru alanın seçildiğini söyleyebiliriz. 60-70 yıldır bu alan değişik maden faaliyetleri ile delik deşik olmuş ve dönüşüm geçirmiş. Bu bozulmuş topografya yeşil ya da peyzajla düzenlenecek” diyen Davutoğlu, 600 bin ağacın işlem göreceğini ama 5 milyon ağacın dikileceğini söyledi. Davutoğlu, havalimanı işletmesiyle ilgili olarak da şu bilgileri verdi; “3 bin iş aracı burada faaliyet gösterecek. 30 bin kişiye istihdam sağlanacak. İşletme aşamasında ise 120 bin kişi çalışacak. Bazı Anadolu şehirlerinden bile büyük bir istihdam söz konusu. Ama kesinlikle bölgenin dokusu, ağaçlar, yapısı ve çevredeki orman alanlarında en ufak bir eksiklik olmayacak. 90 milyon kapasitenin 70 milyonu THY tarafından kullanılacak.”


İsim ‘Bebek doğunca’

Davutoğlu dolardaki yükselişin inşaat maliyetini etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine de, finansman açısından bir sıkıntının olmadığını, maliyet hesabının Euro üzerinden yapıldığını söyledi. Yeni havalimanının isminin ne olacağı yönündeki bir soru üzerine de Davutoğlu, “Şu ana kadar ilan edilmiş bir isim yok. Bebek doğsun karar veririz” yanıtını verdi.

Davutoğlu, Atatürk Havalimanı’nın nasıl değerlendirileceğine ilişkin soruyu da, “ İstanbul kadim şehir olması bakımından itina ile korunması gereken, küresel bir merkez olması açısından da itina ile geliştirilmesi gereken bir yer. Atatürk Havalimanı’nın korunması da bu denge çerçevesinde olacaktır. Şehrin içinde kaldığı için zaten havalimanı dışarı taşınıyor. Yeşil alan haline dönüştürülebilir” diye cevapladı.


Gökhan Karakaş-Milliyet