Genel

Ahmet Davutoğlu İstanbul'daki mega projeleri yakından takip etti!

AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevinde bir yılı dolan Ahmet Davutoğlu, 27 Ağustos tarihinden bu yana, yurtiçi ve yurtdışında yoğun bir mesai harcadı.

AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevinde bir yılı dolan Ahmet Davutoğlu, 27 Ağustos tarihinden bu yana, yurtiçi ve yurtdışında yoğun bir mesai harcadı.


AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 27 Ağustos 2014'te gerçekleşen AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi'nin ardından, AK Parti Genel Başkanlığı görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan devralan ve 29 Ağustos 2014'te  62. Hükümeti kuran Davutoğlu, göreve gelir gelmez, kritik kurumlardan detaylı brifing aldı.


Başbakan Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Merkez Bankası, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatını ziyaret ederek, çalışmalarını detaylı olarak gözden geçirdi. Davutoğlu, brifing aldığı Milli İstihbarat Teşkilatında Başbakan olarak canlı yayınla ilk basın toplantısını düzenledi. 


Başbakan Davutoğlu'nun, ilk icraatları Özel Güvenlik Toplantısı ve Çözüm Süreci Toplantısı mekanizmalarını kurmak oldu. Davutoğlu, bu kapsamda 8 Çözüm Süreci ve 13 Özel Güvenlik toplantısına başkanlık etti.


Daha önce, iki haftada bir yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının hemen hemen her hafta yapılmasını sağlayan Davutoğlu, görev süresi boyunca 34 kez Bakanlar Kurulu'na başkanlık yaptı. 


Bakanlar Kurulu, bu süreçte 4 kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı.


 - 81 ilin tamamını ziyaret etti


Kritik kurumlardan aldığı kapsamlı brifinglerin ardından il ziyaretlerine ağırlık veren Davutoğlu, sık sık vatandaşlarla buluştu. Başbakan Davutoğlu, toplu açılış töreni, seçim mitingi, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle toplantılar yapmak üzere 81 ilin tamamını ziyaret etti. 


Toplam 144 yurtiçi ziyaret gerçekleştiren Davutoğlu, bazı illere ise birkaç kez gitti. Davutoğlu, bu kapsamda Şanlıurfa'yı 4, Van, Afyon, Bursa, Nevşehir ve Sivas’ı 3, Adana, Adıyaman, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Mersin, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli ve Osmaniye'yi ise 2 kez ziyaret etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, memleketi Konya’ya da 6 kez ziyarette bulundu.


Davutoğlu, katıldığı 449 programda halka ve kamuoyuna hitap ederken, buralarda toplam 6 bin 682 dakika konuşma yaptı.


- Bir günde 5 il


Davutoğlu, aynı gün 5 ilde program gerçekleştirerek de bir ilki gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu, 23 Mayıs'ta Ankara’da düzenlenen Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tanıtım toplantısına katılmasının ardından, aynı gün Karabük, Sakarya, Kocaeli  ve İzmir'deki programlarda da yer aldı.


- Dünya çevresinin 5 katına denk gelen mesafe katedildi


Yurtdışında da yoğun bir diplomasi faaliyeti yürüten Davutoğlu'nun, Başbakan olarak ilk yurt dışı ziyareti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, ikinci yurt dışı ziyareti ise Azerbaycan'a oldu.


Davutoğlu, daha sonra sırasıyla Irak, Avustralya, Filipinler, Yunanistan, Polonya, Makedonya, Fransa, Almanya, Belçika, İsviçre-Davos, İngiltere, Macaristan, Pakistan, Almanya, Portekiz, ABD, Bosna Hersek olmak üzere 19 ülkeye ziyaret gerçekleştirdi. 


Başbakan Davutoğlu, bir yıl boyunca yurtiçi seyahatleri kapsamında, İstanbul ziyaretlerindekiler hariç, yaklaşık 110 bin, yurtdışı seyahatlerinde ise yaklaşık 95 bin kilometre olmak üzere toplam 205 bin kilometreden fazla yol katetti.


Davutoğlu'nun bu seyahatlerinde katettiği 205 bin kilometrelik mesafe, dünyanın çevresinde yapılacak 5 turdan fazlasına denk geliyor.


- Dünya liderleriyle buluştu


Başbakan Davutoğlu, yurtdışı programları kapsamında ziyaret ettiği ülkelerde hükümet başkanlarıyla bir araya gelerek ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptı.


Davutoğlu, yurt dışı ziyaretlerinde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya  Başbakanı Angela Merkel, Hamas Siyasi Büro Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu birçok liderle görüşmeler gerçekleştirdi.


Davutoğlu, ziyaret ettiği ülkelerden Irak, Avustralya, Filipinler, Yunanistan, Polonya, Makedonya, Almanya, Belçika, İngiltere, Macaristan, Pakistan, Almanya, Portekiz ve Bosna Hersek'in hükümet başkanlarıyla da bir araya geldi.


Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan birçok devlet ve hükümet başkanını da ağırlayan Davutoğlu, bu kapsamda Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturalya Başbakanı Tonny Abbot, Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet, Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, BM Genel Kurul Başkanı ve Sırbistan eski Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic'i ağırladı.


Başbakan Davutoğlu, yurtdışı ziyaretlerinde bazı uluslararası etkinliklere de katılarak Türkiye'yi temsil etti. 


Davutoğlu, bu kapsamda katıldığı uluslararası etkinlikler arasında, Paris'te 17 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısını protesto etmek amacıyla, 11 Ocak'ta bazı dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Cumhuriyet Yürüyüşü"nde de yer aldı. Davutoğlu, ayrıca Bosna Srebrenitza katliamının 20. yıl dönümü, NATO Zirvesi, Davos Ekonomi Forumu, G20 Liderler Zirvesi'ne de Türkiye adına katıldı.


-Yurtdışı programını yarıda kesmesine neden olan operasyon


Davutoğlu'nun, Başbakanlık görevine geldikten sonra ikinci yurtdışı programı olan Azerbaycan ziyareti sırasında büyük rehine kurtarma operasyonlarından birine imza atıldı.


Başbakan Davutoğlu, terör örgütü DAEŞ tarafından kaçırılan Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personelinin kurtarılması için yürütülen operasyonu, iki gün olarak planlanan Azerbaycan ziyareti esnasında Bakü'den takip etti.


Gün boyu Azerbaycanlı muhataplarıyla ikili ve başbaşa görüşmeler gerçekleştiren Davutoğlu, akşam saatlerinden sonra da DAEŞ'in alıkoyduğu Türk rehinelerin kurtarılması için başlatılan operasyon dolayısıyla konakladığı otelde çalışmalarını sürdürdü.


Operasyonu takip eden Davutoğlu, rehinelerin kurtarılmasının ardından Azerbaycan programını yarıda keserek, rehinelerle buluşmak üzere Şanlıurfa'ya, oradan da Ankara'ya geçti. Konsolosluk görevlileri, Davutoğlu'nun da bulunduğu "TUR" uçağıyla Ankara’ya getirildi.


-Davutoğlu'nun ikinci operasyonu: Şah Fırat


Başbakan Davutoğlu'nun takip ettiği ikinci büyük operasyon da 22 Şubat 2015'te, Suriye sınırında bulunan Süleyman Şah Türbesi'ndeki 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi, Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile değerli eşyaların Suriye'nin Eşme köyüne taşınması için gerçekleştirdildi.


Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesi amacıyla düzenlenen ve "Şah Fırat" adı verilen operasyonun sevk ve idaresini de Genelkurmay Karargahı'nda takip etti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından, 10 Mayıs'ta  Süleyman Şah Türbesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.


Davutoğlu, terör örgütü PKK ve HDP'ye yönelik düzenlenen operasyonları da yakından takip etti. Başbakan Davutoğlu, sınır ötesinde terör örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlara dair Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret ederek ilgililerden bilgi aldı. 


Başbakan Davutoğlu, terör örgütü DAEŞ'in saldırısında Astsubay Mehmet Yalçın Nane'nin şehit düştüğü bölgede, Suriye sınırının sıfır noktasındaki Dağ Hudut Karakolu'nu da ziyaret etti.


 - STK temsilcileriyle 28 kez buluştu


Başbakan Davutoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle de yoğun temas içinde bulundu. Farklı konularda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle sık sık istişarede bulunan Davutoğlu, yurdun farklı bölgelerinde düzenlenen toplantılarda, 28 kez sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.


-Davutoğlu'ndan müjdeler


Başbakan Davutoğlu görevi sırasında zaman zaman kamuoyuna bazı müjdeler de verdi. Davutoğlu, Hacıbektaş’ta katıldığı Aşure Günü programında Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana türbesi girişi sırasında para alınmayacağını açıkladı. 


2 Aralık'ta da uzun süre beklenen bedelli askerlik uygulaması müjdesi yine Başbakan Davutoğlu tarafından verildi. 28 yaşından gün alanlar 18 bin lira karşılığında bu uygulamadan yararlanmaya başladı. 


Şöfor esnafına yönelik de bir müjde veren Davutoğlu, 12 Mayıs'ta, ATO Congresium'daki toplantıda, ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı ve özel halk otobüsünü 2016 sonuna kadar yenileyenlerin ÖTV ödemelerinin devlet tarafından karşılanacağını duyurdu.


Karayolları işçileriyle, 30 Nisan'da bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, bu buluşmada da bin 417 taşeron işçiye kadro müjdesi verdi.


Davutoğlu'nun açıkladığı projelerden biri de en çok anne adaylarını sevindirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aile Paketi kapsamında yeni doğan bebekler için annelere ilk altının devlet tarafından hediye edileceğini bildirmişti.


 Davutoğlu'nun açıkladığı ve çocuk sayısını artırmayı teşvik eden aile paketine göre, her bir anneye doğum yaptığı anda ilk çocukta 300, 2. çocukta 400, 3. çocukta 600 TL devletten yardım ulaşacak.


- Aleviler, Romanlar ve azınlıklarla buluştu


Toplumun farklı kesimleriyle de zaman zaman buluşan Davutoğlu, 2 Aralık'ta Alevi temsilcileriyle, 2 Ocak'ta gayrimüslim azınlık temsilcileriyle, 10 Nisan ve 19 Nisan'da Romanlarla bir araya geldi.


Davutoğlu, toplumda birlik ve beraberlik duygularını pekiştirecek çalışmalar kapsamında gerçekleştirdiği Roman, Alevi ve azınlık temsilcileriyle buluşmasında da farklı konularda istişarelerde bulundu. 


Başbakan Davutoğlu, ayrıca 19 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen ve 11 saat süren toplantıda "Akil Adamlar" heyetiyle görüştü. 


Davutoğlu, İstanbul'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink'in ölüm yıl dönümünde de 9 dilde mesaj yayımladı. 


Tunceli'de Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi'ni 23 Kasım’da ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, Mardin Kasımiye Medresesi'nde ilk kez okunan Kürtçe Mevlid-i Şerifi dinledi.


- Çankaya Köşkü, Başbakanlığa devredildi


Çankaya Köşkü, Cumhurbaşkanlığı hizmet birimlerinin, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne taşınmasının ardından, 26 Mart'ta,  Başbakanlığa devredildi.


Başbakan Davutoğlu, daha önce Başbakanlık Merkez Binası önünde gerçekleştirilen yabancı devlet adamları için karşılama törenlerini Çankaya Köşkü'nde yapmaya başladı. Davutoğlu, buradaki ilk karşılama törenini, 22 Nisan'da, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Avustralya Başbakanı Tonny Abbot için düzenledi.


Başbakanlık, bu dönemde ayrıca Ankara dışında sadece İstanbul'da bulunan ofisine bir de İzmir'deki ofisini ekledi. Başbakanlık İzmir Ofisi'nin açılışı, 24 Mayıs'ta, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleştirildi.


- 81 ilde 110 seçim mitingi yaptı


Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanı olarak da parti kurullarıyla yoğun bir çalışma süreci geçirdi.


Göreve geldikten sonra, TBMM'de 18 grup toplantısına katılan Davutoğlu, parti kurullarıyla sık sık istişare toplantıları yaptı. Genel Başkan Davutoğlu, toplam 23 Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve 9 Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına başkanlık etti.


Genel Başkanı olduğu partisiyle 7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimlerine giren Davutoğlu, seçim hazırlıkları kapsamında 81 ilin tamamında mitingler düzenledi. Seçim sürecinde, 110 miting yapan Davutoğlu, Türkiye’nin her bölgesinde vatandaşlarla bir araya geldi.


Davutoğlu, AK Parti’nin 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 olmak üzere 7 genişletilmiş il başkanları toplantısına da başkanlık yaparken, 99'uncusunu Şanlıurfa'da, 100'üncüsünü de Edirne'de gerçekleştirerek, toplantıları Ankara dışına taşıdı.


Genel Başkan Davutoğlu, geçen dönemde, partisinin il kongrelerine de bizzat katıldı. Bu kapsamda, Erzurum, Kars, Balıkesir, Kırklareli, Van, Eskişehir, Adana, Elazığ, Adıyaman, Rize, Trabzon, Ankara, Bolu, Konya, Hatay, Gaziantep, Mersin, Osmaniye, Karabük, Aydın, Muğla, Tekirdağ, Diyarbakır, Batman, İzmir, Manisa, Afyon, Denizli, Kastamonu, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Sivas, Ordu, Giresun olmak üzere 35 il kongresinde bulunan Davutoğlu, ayrıca İstanbul Küçükçekmece, İstanbul Bahçelievler, Ankara Mamak, Ankara Altındağ, Ağrı Patnos, Erzincan merkez ve Tunceli merkez ilçe olmak üzere 7 ilçe kongresi ile Mardin, Antalya ve İstanbul Kadın Kolları Kongreleri ile Ankara ve İstanbul Gençlik Kolları Kongrelerine de iştirak etti.


-Projelere sıkı takip


Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde start verdiği ve yapımı devam eden İstanbul'daki 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi büyük yatırımların inşaatında yapılan çalışmaları yakından takip etti.


Söz konusu projeleri bizzat yerinde inceleyen ve zaman zaman büyük projelerde görev alan işçilerle bir araya gelen Davutoğlu, bir taraftan da yapımı tamamlanan eserlerin açılışını gerçekleştirdi.


Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile "Hakkari Havalimanı" ve  Türkiye'nin ilk deniz üzerinde dolgu yapılarak kurulan "Ordu-Giresun Havalimanı"nın açılışını yaptı.


Davutoğlu'nun görev süresi boyunca açılışını gerçekleştirdiği bazı önemli yatırımlar arasında, "Ağrı Havalimanı Terminali", "İstanbul'daki raylı sistemler arası büyük entegrasyon sağlayan Aksaray-Yenikapı metro hattı", "İleri teknoloji radar, optik sistemler, hızlı kameralar, lazer mesafe bulucular, meteoroloji sistemlerin yer aldığı Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Merkezi Açılışı", "Ankara Gölbaşı'nda kurulan kara, hava, deniz, uzay ve insansız platformlar için radar ve elektronik harp sistemlerine yönelik faaliyetlerin yürütüleceği ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezi", "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Biyoteknoloji Araştırma Merkezi" yer aldı.


Başbakan Davutoğlu, açılışı yapılan eserlerin yanı sıra büyük projelere de start verdi. Davutoğlu, 27 Şubat’ta istanbul’da Boğaziçi, Fatih köprüleri arasında inşa edilecek ve trafiğe büyük rahatlık sağlayacak 3 Katlı Tünel İstanbul Projesini'ni kamuoyuna duyurmuştu. Hem lastikli araç hem tren geçişlerini sağlaması yönüyle dünyada ilk olacak 3 Katlı Tünel İstanbul’un ihale sürecine yakın zamanda başlanması bekleniyor.


- Ekonomiye can simidi olacak eylem planları devreye girdi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, görev süresi boyunca ülke ekonomisini güçlendirmeye yönelik önemli adımlar da attı.


Ekonomide dönüşümü sağlayacak 25 eylem planını devreye sokan Davutoğlu, bu kapsamda sırasıyla 12 Kasım'da "İş Güvenliği Eylem Planı",  18 Aralık'ta 7 maddelik "Ekonomide dönüşüm planı, İkinci paket", 8 Ocak'ta "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı”,  28 Ocak'ta "10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları", 2 Nisan'da "İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi"ni hayata geçirdi.


Ayrıca, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı ile Mardin GAP Eylem Planı da bu dönemde uygulamaya konuldu.


Davutoğlu'nun açıkladığı GAP Eylem Planı "Ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi, şehirlerde yaşanabilirliğin artırılması, altyapının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin artırılması" olmak üzere 5 ana eksenden oluşuyor. Planda, tarımdan turizme, eğitimden sağlığa, 26, 7 milyar değerinde toplam 115 proje yer alıyor.


AA