Genel

Ahmet Davutoğlu, Kosova'da restore edilen eserleri gezdi!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kosova ziyareti çerçevesinde Prizren ’i ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu. Bakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Prizren ’e geçerek Yunus Emre Kültür Merkezi ’nin açılışına katıldı.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kosova ziyareti çerçevesinde Prizren 'i ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu. Davutoğlu, ilk olarak Prizren yolundaki Sultan Murat Türbesi 'ne giderek TİKA ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restore edilen türbe ve selamlık binasını gezdi.

Davutoğlu burada gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, Sultan Murat Hüdavendigar 'ın Kosova 'da şehit düştüğünü hatırlatarak, Sultan Murat Türbesinin Türkiye-Kosova ortak mirasını temsil ettiğini kaydetti. Kosova 'ya 2005 yılında geldiği zaman bu türbenin harap durumda olduğunu belirten Davutoğlu, yapılan restorasyon ile türbenin hak ettiği yapıya kavuştuğunu söyledi. Türbenin restorasyon çalışmalarında gerekli kolaylığı sağlayan Kosovalı yetkililere teşekkür eden Davutoğlu, Kosova 'da ortak mirası temsil eden çok sayıda eserin restorasyonu için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Kosovalı bir gazetecinin 'Kosova meydan muharebesini Türkler kazanmasaydı ne olurdu' diye sorması üzerine Davutoğlu, Kosova 'nın adını bir anlamda tarihe kazandıran olayın bu savaş olduğunu belirterek, Sultan Murat 'ın Türkiye toprakları dışında türbesi olan tek sultan olması dolayısıyla Kosova 'nın Türkler için özel bir anlam ifade ettiğini kaydetti.

Davutoğlu, Kosovalıların Osmanlı devletinin en yüksek makamlarında temsilcileri bulunduğunu hatırlatarak 'Sultan Murat bir anlamda Türkler ve Arnavutları hiçbir şekilde birbirinden ayrılmayacak şekilde bir araya getirmiştir' diye konuştu.

Aynı gazetecinin 'Sultan Murat 'ı öldüren Miloş Obiliç 'in Sırp mı yoksa Arnavut mu olduğuna' ilişkin yapılan tartışmaları hatırlatması üzerine Davutoğlu, bu tür tarihi gerçeklerin araştırılabileceğini ancak önemli olanın Sultan Murat 'ın şehit düşmesi olduğunu kaydetti.

'PRİZREN BİZİM EVİMİZ'

Bakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Prizren 'e geçerek Yunus Emre Kültür Merkezi 'nin açılışına katıldı. Davutoğlu açılışta yaptığı konuşmada Ramazan Bayramında özellikle Kosova 'yı ziyaret etmek istediğini belirterek, 'Prizren bizim evimiz, siz de ailemizsiniz' dedi. Bakan Davutoğlu Prizren 'i 'medeniyetin biblo şehri' olarak niteleyerek, bu şehre sanki bin yıllık Türk kültürünün yıllardan süzülmüş halinin yansıdığını anlattı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, başlı başına bir kültür şehri olan Prizren 'e bir kültür merkezi kurmanın zorluğuna işaret ederek, bu kültür merkezinin gerçek Türk kültürünü öğretmek için değil, öğrenmek için kurulduğunu belirtti.

Davutoğlu, kendisini coşkuyla karşılayan Prizren halkına da 'Baskılar altında bile bu kültürü ve dili onurla korudunuz, size müteşekkiriz' diye seslendi.

AA