Ahmet Davutoğlu: Taksim Meydanı, dünyanın en çirkin meydanı!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Amasya’ya seyahatinde uçakta gazetecilere konuştu. Davutoğlu, Taksim Meydanı'nın dünyanın en çirkin meydanı olarak değerlendirirken en güzel meydan olarak Venedik ve İsfahan'daki meydanları gösterdi... İşte o meydanlar...
Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplu açılış töreni ve AK Partili belediye başkanlarıyla toplantı yapmak üzere gittiği Amasya’da kendisini takip eden gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu, 'dünyanın en çirkin meydanı' dediği Taksim Meydanı ile ilgili şunları söyledi;
"Şehir ve Medeniyet üzerine bir kitap yazıyorum, bitmek üzere. Bir gün ayırabilsem baskıya gidecek. İstanbul’la ilgili bölümü Gezi olaylarıyla aynı günlerde yazdım. Taksim meselesinde de... İstismar boyutu da var, o arkadaşları çağırdım. Bakın dedim, ‘başka şeyleri tartışırız ama bana ‘Taksim mükemmel bir meydandır’ diyorsan, ben sana derim ki, ‘Taksim dünyanın en çirkin meydanıdır...’ Ben meydan denince Venedik’tekini, İsfahan’dakini bilirim.
Taksim tesadüfen oluşmuş. Kışla yıkılmasaydı bir meydan görmeyecektik. Daha önce burada Ermeni mezarlığı vardı. Şimdi 1 Mayıs burada oldu diyerek bir tapınak haline getirmemek lazım. İmar dairesine ‘Kesinlikle rant üzerinden bu şehrin dokusunun bozulmasına izin vermeyeceksiniz’ dedim."
Başbakan Davutoğlu'nun örnek gösterdiği meydanlar hangileri?
San Marco Meydanı (Venedik Meydanı)
San Marco meydanı, Venedik'in turistler ve güvercinler tarafindan en çok ziyaret edilen meydanı.
San Marco meydanı 175 uzunluğunda, 82 metre genişliğindedir. Fransız Yazar Alfred de Musset meydan için "Avrupa'nin Salonu", Napolyon ise "Avrupanın en güzel şenlik alanı" ifadesini kullanmıştır.
Meydanın geçmişi 9. yüzyıla dayanmaktadır. O zamanlar meydan düklerin aldıkları kararları açıkladıkları, Markus kilisesinin önündeki küçük bir alandı. Meydan bugünkü konumuna 13. ve 16. yüzyıllar arasındaki çalışmalar sonucunda ulaşmıştır.
Büyük kanal'dan başlandığında (soldan sağa) meydanda sırasıyla şu binalar yer alır: Dükler Sarayı, Porta della Carta, Saat kulesi, Procuratie Vecchie, Procuratie Nove, Campanile ve Biblioteca Marciana.
Meydan aynı zamanda pek çok ünlü ziyaretçileri olmuş olan kahvehaneleri ile de ünlüdür. Meydanın ve İtalya'nın en eski kahvehanesi olan Caffe Florian (1720 yılında inşa edilmiştir) pek çok yazar, şair ve müzisyenin buluşma yeriydi. Goethe, Thomas Mann, Marcel Proust, Hemingway ve Twain gibi pek çok ünlü kişiler kahve içmeye oraya giderlerdi. Hatta Richard Wagner Giuseppe Verdi ile karşılaşmamak için meydanın diğer tarafındaki Caffe Lavena'ya giderdi.
Nakş-ı Cihan Meydanı (İsfahan Meydanı)
İran'ın İsfahan eyaleti, geleneksel İran mimarisine ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. 17. yüzyılda yapılan ve dünyanın en büyük meydanlarından sayılan Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Humeyni Meydanı) Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.
Kaynak: Star gazetesi, Vikipedia