Ahmet Dördüncü: 3.6 milyarlık dev bir GYO’muz oldu!
3 milyar doları aşkın cirosuyla enerji, gayrimenkul ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteren Akkök Grubu CEO’su Ahmet Dördüncü bu yıl en az 430 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını dile getirdi.
Akkök Grubu CEO’su Ahmet Dördüncü, 2016’da Türk iş dünyasının büyük bir dayanıklılık testinden geçtiğini belirtiyor ve ekliyor: Avrupa’dan Amerika’dan Türkiye’yi soranlara; 'Bunları siz yaşasaydınız, travmatik bir şekilde paralize olmuştunuz, bizse işimize devam ediyoruz. Bu yıl en az 430 milyon dolar yatırımımız var' diyorum.
3 milyar doları aşkın cirosuyla enerji, gayrimenkul ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteren Akkök Grubu, 2016’yı dolar bazında yüzde 4-5 büyümeyle tamamladı. Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Türk iş dünyasının geçen yıl büyük bir dayanıklılık testinden geçtiğini ve bunu başarıyla tamamladığını söylüyor. Dördüncü, “15 Temmuz’un ertesi günü bir şey olmamış gibi alışveriş merkezlerimizi açtık. Yatırımlara ara vermedik. Bu yıl 430 küsur milyon dolarlık yeni yatırımımız var” diye ekliyor.
2016 zor bir yıldı. Akkök Grubu nasıl geçirdi 2016’yı?
2016 çok türbülanslı bir seneydi. Benim bazı yabancı yönetim kurullarında görevlerim var. Oralarda bana Türkiye’yi sorduklarında, ‘Bizim 2010’da başımıza gelenlerin onda biri sizin başınıza gelseydi, travmatik bir şekilde paralize olmuştunuz’ diyorum. Türk iş dünyası çok dayanıklı. Bu ‘dayanıklılık testini’ başarıyla geçti. 15 Temmuz’un ertesi günü hiçbir şey olmamış gibi AVM’leri açtık. Biz grup olarak faaliyet karında iyiyiz ama bilançolar daha iyi olabilirdi.
gayrimenkul sağlam iş
Bilançoları dolar mı etkiledi?
Ekim kasım aylarına kadar bütün şirketlerin performanslarından çok memnunduk. Ancak kasımda dövizde volatilitenin artması bilançolarımızı çok etkiledi. Faaliyet karı seviyesinde bütün şirketlerimiz hedeflerini yakaladı. Ama kar zarar hesabına geldiğimizde, faaliyetleriniz dışında etkenler devreye giriyor. Bunlardan en önemlisi de volatilite. Şirketlerin aldığı uzun vadeli krediler var. Bakıyorsunuz, sizin 200 TL zannettiğiniz borç 380 TL olmuş. Bu da kârlılığı etkiyor. Kâr önemli çünkü hissedara oradan temettü veriyorsunuz. İstediğiniz kadar faaliyet karınız iyi olsun, aşağıda kâr gösteremiyorsanız, temettü dağıtamazsınız.
Size göre 2016 yılı hangi sektörler için daha zor, hangileri için ise daha kolay oldu?
Gayrimenkul çok sağlam bir iş. Çok sıkışsanız, anında nakite çevirebilirsiniz. Ben gayrimenkul sektöründe kendimi daha rahat hissediyorum. Bizim 2016’da en çok etkilendiğimiz sektör enerji oldu. Çünkü orada çok büyük yatırımlar var. Bir doğalgaz çevrim santralı için en az 600-700 milyon dolar yatırım gerekiyor. Bir baraj yapacaksanız 3 haneli rakamları telaffuz etmeniz lazım. Dolayısıyla oradaki kredi kullanma oranı çok yüksek. Geçen yıl Türkiye’de 15-20 bin megavat devreye girdi. Şu anda Türkiye’de böyle bir büyüme yok. Ama bu geçici bir durum. 2018-2019’dan itibaren o sektör düzene girer diye düşünüyorum.
SANAYİ YATIRIMINA DEVAM
2017 yılına dair beklentileriniz nasıl, yatırımlarınız hangi sektörlerde olacak?
Biz 2017’nin 2016’dan çok farklı olacağını düşünmedik. Büyük bir canlılık öngörmedik iş dünyası olarak. Biz o hareketi 2018 için öngörüyoruz. Dolayısıyla 2017 planlarımız 2016’ya paralel olacak. Bu yıl ağırlık sanayide olmak üzere 430 milyon dolar yatırım planlıyoruz. Aksa’da, kimya sektöründe diğer şirketlerimizde yatırımlarımız olacak. Mevcut fabrikalarımızı büyüteceğiz, yeni hat açılışları olacak. Dünyanın en büyük akrilik elyaf kapasitesi bizde. Dolayısıyla artık kapasite artırma durumumuz yok ama katmadeğerli niş ürünlere girmek istiyoruz.
Atık sudan yeni ciro yaratacağız
Ne gibi niş ürünler var planlarınız arasında?
Yine akrilik üreteceğiz ama mesela katmadeğeri çok daha yüksek olan yanmaz akriliğe yöneleceğiz. Amerika’da bütün otellerde perdelerin, halıların yanmaz malzemelerden olması gerekiyor. Ya da uçaklarda kullanılan bütün tekstil ürünlerinin yanmaz malzemeden olması lazım. Bunu akrilikten yapmak zor, ciddi yatırım gerektiriyor. Ama normal kumaştan daha çok tercih ediliyor. 2017’de bunun yatırımlarını yapacağız. Bu sayede 2018’de havacılık sektörüne de giriyor olacağız. Bir de stratejik olarak baktığımız konuların başında suyun daha etkin kullanımı var.
Suyla ilgili ne yapıyorsunuz?
Türkiye su hazneleri olan çok zengin bir memleket değil. Suyun tekrar kullanımı, daha etkin kullanımı anlamında Ak-kim’de 35 milyon dolarlık yatırım yaptık. Suların filtrelenebilmesi için çok yüksek teknolojiye dayanan ultra filtrasyon sistemini getirdik. Bu sistem deniz suyundan tatlı su yapılması ya da belediyelerin atık suyu arındırması gibi durumlarda da kullanılıyor. Dünyada bu işi yapan 4-5 firma var, Türkiye’de ise bunu ilk yapan biziz. 2017’de bu yatırımımız da yeni cirolar yaratıyor olacak.
Papermoon’da işler geçen yılın % 30-35 altında
Papermoon yıllardır iş dünyasının en çok tercih ettiği mekanlardan. Yeme içme sektöründeki durgunluktan etkilendi mi?
İstanbul’da popülaritesini Papermoon kadar uzun süre koruyan mekan yok. Biz Papermoon’dan para kazanıyor muyuz, evet kazanıyoruz. Ama son dönemdeki durgunluktan da etkilendik. Dün oradaydım, ‘işler nasıl’ diye sordum. Rakamlar geçen yılın aynı döneminin yüzde 30-35 altındaymış.
Kişibaşı harcamada Akmerkez hâlâ lider
Bölgede yeni alışveriş merkezleri açıldıktan sonra Akmerkez bir daha eski popülaritesini yakalayamamış gibi görünüyor. Orada nasıl işler?
Olur mu… Siz uzun zamandır Akmerkez’e gitmediniz sanırım. Özellikle Boyner'in yeni markası Wepublic’in açılması orayı çok hareketlendirdi. Aşağıda açılan Vakko Patiserrie ve üst kataki Take a Seat çok iyi gidiyor. AVM’lerde bizim için önemli olan, yapılan harcama miktarı. Ve kişi başına yapılan harcamaya baktığınızda, bizim AVM’lerimiz içinde hala en yüksek rakam Akmerkez’de. Akmerkez’in kemikleşmiş bir kitlesi var. Akasya gibi yerlerde insanlar gezmeye gelirken Akmerkez’e gelen mutlaka alışveriş yapıyor.
2017’de % 4-5 büyürüz
Grup olarak 2017 bütçenizde dolar kurunu nasıl öngördünüz?
2017 için 2 kere bütçe yaptık. Bütçe prosesine eylülde başladık, 2017’yi 3.35 gibi kapatırız dedik. Kasım ayında bunu revize etmek durumunda kaldık. Ve 3.65 gibi bir rakam öngördük.
Büyüme hedefiniz nedir?
2016’da ciro dolar bazında yüzde 4-5 büyüdük. 2017’de de benzer bir büyüme bekliyoruz.
Cadde'deki binalarımız çok değerli
Bağdat Caddesi’nde durum nedir?
Bağdat Caddesi şu anda bir şantiye durumunda. Bizim de devam eden inşaatlarımız var. Çok kıymetli bir lokasyonda olan Uşaklıgil Apartmanımızı Beymen’e kiraladık. Sahil yolunda Migros’un karşısında da inşaatımız sürüyor. Bizim Cadde’deki yerlerimiz çok değerli lokasyonlar olduğu için kiracı bulmakta zorlanmayız. Ama belki bu koşullarda pazarlık süreci biraz uzayabilir.
3.6 milyarlık dev bir GYO’muz oldu
Gayrimenkulde iki GYO’yu birleştirdiniz, nasıl bir büyüklüğü oldu yeni şirketin?
Evet Akiş GYO ve Saf GYO’yu birleştirdik. Yeni şirketimizin ticari sicili geçen hafta itibariyle tamamlandı. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından birine sahip olduk. Yeni şirketin 3.6 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. İçindeyse Akasya AVM’den Akbatı’ya Bağdat Caddesi’ndeki dükkanlarımıza kadar çok kıymetli gayrimenkuller var.
AVM’lerde yaşanan dolar sancısına sizin tepkiniz ne oldu?
Kuru sabitledik. TL ile kira alıyoruz. Kiralar şu anda yüzde 15-20 civarında daha uygun diyebilirim.
Akşam