Kent Haberleri

Ahmet Edip Uğur: Bandırma Limanı Türkiye’nin vizyonu olacak!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir’deki basın kuruluşlarının temsilcileri ve çalışanlarıyla bir araya geldi, Başkan Uğur Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve projeleri hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir’deki basın kuruluşlarının temsilcileri ve çalışanlarıyla bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve projeleri hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Başkan Uğur, Rotterdam’daki liman incelemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Genel Sekreter Osman Yenidoğan, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, Genel Sekreter Yardımcıları ve Daire Başkanlarının da yer aldığı toplantı da çalışmalar ve projeler hakkında açıklamalarda bulunan Uğur, toplantının son bölümünde basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı.



ORTAK AKIL VURGUSU


“Benim Şehrim Balıkesir” sloganıyla Balıkesir’i tüm ilçeleriyle birlikte ortak akılla geleceğe hazırladıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, geride kalan 22 ayda önemli hizmetlerin altına imza attıklarını vurguladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bütüncül bir bakış açısıyla tüm ilçelere dokunan çalışma ve projelerin altına imza attığını söyleyen Başkan Uğur, “Balıkesir’de 20 ilçenin belediye başkanlarıyla karşılıklı istişare ederek, ortak akılla kararlarımızı alıyoruz. 20 ilçe belediye başkanıyla birlikte Balıkesir’e hizmet etmeye, geleceğin Balıkesir’ini hazırlama çalışmalarını yapıyoruz. Mart ayında  Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM'e 20 belediye başkanımızla birlikte iştirak edeceğiz” dedi.


“11 PROJE İLE MIPIM'E KATILIYORUZ”


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelere yönelik devam eden çalışmaları ve projeleri hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Edip Uğur, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, daire başkanlıklarıyla, BASKİ’siyle tüm ilçelerde 22 ayda önemli çalışmalar yapmıştır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi suyu akmayan Ayvalık’a suyu getirmiştir; yakında ihalesine çıkacağımız Cunda Köprüsü projemiz var. Orada açacağımız 120 metre genişliğinde kanal, 200 metre uzunluğunda, 6 metrelik gemilerin geçebileceği bir köprü yapacağız. Bunu tamamladığımızda Ayvalık Körfezi’nin suyu altı ayda bir yenilenmiş olacak. İstiyoruz ki; Ayvalık bir dünya markası olsun. MIPIM fuarına Ayvalık’la ilgili Kruvaziyer Liman Projesi’nin maketiyle birlikte gideceğiz. Biz de Amerikalıların, Avrupalıların yaptığı gibi bütün projelerimizi maket haline getirdik. Orada Cunda Köprüsü, Kruvaziyer Liman, Sarımsaklı Plajı projeleriyle ilgili birebir maketleri yatırımcılara sunacağız. Sonra o maketleri Çay Deresi’ndeki sergi salonuna kuracağız; hemşerilerimiz istediğinde bu maketleri görebilecek. Bu projeler arasında Çay Deresi de var, Çamlık’taki rekreasyon alanı da var. Gömeç’te, Edremit’te, Havran’da yaptığımız işlerle birlikte 11 tane projeyle MIPIM’e katılacağız” dedi.


“ZENGİNLİKLERİMİZİ TANITACAĞIZ”


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin merkez ilçelerdeki çalışma ve projeleriyle de öne çıktığını vurgulayan Başkan Uğur, “Balıkesir merkezde Çay Deresi Rekreasyon Alanı’nda UEDAŞ, Telekom ve BASKİ’nin de katılmasıyla şu anda çalışan müteahhit sayısı 8. Bir yandan Kongre Merkezi yapılıyor, bir yandan köprüler, bir taraftan Çay Deresi üzerindeki çalışmalar. Biz Demiryolunun altından geçecek tüneli bitirdik. Ağustos ayında Çay Deresi’nin birinci etabı bitmiş olsun. İçinde bulunduğumuz Çocuk Köyü de projenin bir parçası. Çocuk Köyü’ne, İzmir Dikili’den, Manisa’dan, Akhisar’dan, Kemalpaşa’dan, Karacabey’den, Çanakkale’den, Ezine’den insanlar çocuklarını getirdi. Hatta tur şirketleri burayla ilgili program yaptı. Benim hedefim her hafta sonu 100 bin kişiyi buraya getirmek. Balıkesir'liler bazı markalar burada yok diye hafta sonları İzmir’e, Bursa’ya İstanbul’a gidiyor. Balıkesir'liler alışveriş için dışarıya gitmesin diye yeni hastanenin olduğu yerin yakınına 155 işyeri kapasiteli büyük bir AVM’yi Balıkesir’e kazandıracağız. Bunun ihalesini de ESAS Holding almıştır. Hilton Oteller'i buraya geldi. Balıkesir yaşayan bir şehir olsun; bunlar Balıkesir için önemli yatırımlar. MIPIM’e gidip yine şehrimizin zenginliklerini tanıtacağız. Eğer biz bu fuarlara gitmezsek yatırımcı Balıkesir’i nereden bilecek? Biz burayı cazibe merkezi haline getireceğiz. Nisan ayında Çamlık Projesi’nde yer alacak Bilim Merkezi’nin ihalesine çıkılacak. Yarın Almanya’ya gidiyorum, orada 7 bin biogaz tesisinin 700’ünü yapan bir firmayı ziyaret edeceğim. Balıkesir’de tarım ve hayvancılık var. Bu atıklardan elektrik elde edelim. Balıkesir’de en az üç-dört biogaz tesisi yapalım” diye konuştu.


“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HER İLÇEDE VAR”


Balıkesir’in 20 ilçesinde de Büyükşehir Belediyesi’nin çalıştığını vurgulayan Başkan Uğur, ilçelere yönelik çalışmalarıyla ilgili de bilgiler verdi. Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gömeç’te yol, park-bahçe çalışmalarımız var. Burhaniye’de Taylıeli’nde yaptığımız amfi-tiyatro var. Burhaniye’deki futbol sahasını aldık. Buraya geniş bir meydan yapacağız. Belirlenecek başka bir yere de yeni bir stadyum inşa edeceğiz. Geçen hafta Edremit’deydim. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka,  bizden büyük bir meydan yapmamızı istedi.  Edremit Meydanı’yla ilgili proje ekibimize çalışmalara başlayın talimatını verdik. Kamil Başkan bize meydanı yapacağımız otogarı gösterdi. İnşallah modern bir meydanı Edremit’e kazandıracağız. Bunun yanı sıra Edremit, Akçay ve Altınoluk’un hepsini içine alan yeni otogar yapacağız. İzmir-İstanbul otoyolu bittiğinde Körfez’imize gelecek turist sayısı artacak. Havran’da ise Havran Çayı’nın üzerine köprü yapacağız. Sındırgı Meydan projemiz var, ihalesi de 25 Şubat’ta yapılacak. Kırsal yollar, parke çocuk parkı bunlar ilçelerde yaptığımız şeyler. Geçen hafta Sındırgı’ya gittiğimizde Çay Gören Barajı’na gittik. Havasıyla, suyuyla termaliyle orasının bir Davos olabileceğini ifade ettim. Oraya bir huzurevi yapılabileceğini belirttim. İnsanlar yaşlanınca parayla orada kalabilsin. Avrupa’da yaşlanınca huzurevine bin- iki bin Euro verecek zenginler var. Oraya böyle huzurevleri yapalım. Bigadiç Belediyesi de bir meydan istiyor. Pazar yerinin olduğu yeri bize devredecekler. Yeni bir pazar yeri arıyorlar. Oraya da yeni bir meydan yapacağız. Biz nasıl ki Zağnos Paşa Cami’nin önünü meydan yapmak istiyoruz, ilçelerimizde de bu olacak. Savaştepe’deki Alparslan Türkeş Parkı’nı yeniden düzenliyoruz. Bu parkın adını da Alparslan Türkeş ve Şehit Madenciler Parkı yapıp, odaya 4 metre büyüklüğünde bir anıt heykel yapacağız. Savaştepe’de Endüstri Meslek Lisesi laboratuarlarını, Sarıbeyler’deki düğün salonunu yapıyoruz. Dursunbey’deki arıtma tesisini yaptık. Susurluk’ta Buzağılık Köprüsü’nü tamamladık. İvrindi’ye Türkiye’nin en modern, yılda beş bin hayvanı rehabilite edecek bir barınağın inşaatı tamamlanmak üzere. Erdek-Marmara arasında feribot çalışıyor. Gönen’de de kanalizasyonla ilgili çalışmalar var.”


BASKİ'DEN 125 MİLYON TL'LİK YATIRIM


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan BASKİ’nin de il genelindeki projeleriyle önemli çalışmaların altına imza attığını kaydeden Başkan Uğur, BASKİ'nin kuruluşundan bu güne kadar takdir edilecek çalışmalar yaptığını belirtti. Başkan Uğur, “BASKİ, kuruluşundan bu yana yaptığı faaliyetler takdire şayan çalışmalar yapmıştır. Savaştepe, Bigadiç, Havran, Narlı, Altınoluk buraların atık su arıtması, Akçay’ın içme suyu şebekesinin yapımı projeleri olmak üzere toplamda 11 tane arıtma tesisinin ihalesine çıkıyoruz.  Gönen, Bigadiç, Kepsut, Susurluk, Bandırma Aksakal-Doğa-Kirazlı-Yeşilçamlı, Ergili içme suyu. Bunların toplamı 125 milyon lira, finansmanı da hazır. Nisan-Mayıs ayları içerisinde bu projelerin temelini atacağız. Devam eden işlerin yatırımı 43 milyon lira. Burhaniye’nin kanalizasyonu, Topağaç, Marmara Adası, Ocaklar, Erdek, kırsal mahalle fosseptikleri, Danaveli (Susurluk) içme suyu, Ayvalık 10 bin metreküp içme suyu deposu, Ayvalık terfi merkezi, arsenikli sularda 50 mahellede arıtmalı çeşme yapıyoruz. Bunların 30 tanesi tamamlandı” dedi.


LİMAN PROJESİ TÜRKİYE'NİN VİZYONU OLACAK


Bandırma’ya yapmayı düşündükleri liman projesi için geçtiğimiz hafta Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve devlet kurumlarının yöneticileriyle Rotterdam’a gittiklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Türkiye’nin vizyonu olacak projenin detayları hakkında bilgi verdi. BALO Projesi kapsamında Gökköy Lojistik Köy ve Bandırma’nın farklı bir önem kazandığına dikkat çeken Başkan Uğur, “Devletin BALO projesi var. Bu kapsamda devlet; Balıkesir Gökköy’e lojistik köy yaptı. Manisa’ya, Eskişehir’e, Afyon’a, İzmir’e lojistik köy yapılıyor. Örneğin; Muğla’dan bir mal yüklediğinizde bu mal İzmir’den Avrupa’ya gidecek. Bu ürünlerde Avrupa’da Rotterdam ya da Frankfurt limanlarına gidiyor, sonra bu ürünler demiryoluyla gideceği yerlere taşınıyor. Biz bu üretilen ürünlerin Balıkesir Gökköy üzerinden Bandırma- Tekirdağ ve oradan da Avrupa’ya gitmesi için çalışıyoruz.  Zaman ve maliyet bakımından en ucuz bu istikamet” dedi.


“20 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPAN BİR LİMAN VE SANAYİ DÜŞÜNÜYORUZ”


Bandırma’yı liman ve sanayi kenti haline getirmek için Port Of Rotterdam Limanı’nda incelemelerde bulunduklarını ifade eden Başkan Uğur, Rotterdam Limanı’ndaki izlenimleriyle ilgili şunları kaydetti: “Bizim istediğimiz çevreyi kirletmeyen bir sanayinin Bandırma’ya kurulması. Bu dünyada Rotterdam’da var. Port Of Rotterdam dünyanın bir numarası. Biz uzun zamandır Port Of Rotterdam’la görüşüyoruz. Onları Balıkesir’e davet ettik. Balıkesir’i Bandırma’yı dolaştılar. Burayla ilgili rapor hazırladılar. Rotterdam Limanı 45 kilometre uzunluğunda. Burada altı tane petrol rafinesi, 50 tane kimya tesisi var.  Oraya gittik limanda fok balıklarının atladığını gördük. Çevreci, sivil toplumun ağırlığının hissedildiği, denetlenebilir bir limanla karşılaştık. 445 milyon ton hacmi bulunuyor. Avrupa’daki diğer limanları katlıyor. Buradaki sanayi ile liman aynı işletme. Limanı sanayi kuruluşlarının ortak kullanıyor. Biz bu işleri ortak akılla yapıyoruz. Önce Bandırma Belediyesi’yle oturup konuştuk. Her şeye sahibiz. Balıkesir’i iyi planlamalı ve geleceğe hazırlamalıyız. 2050 yılında en az 5 milyonluk bir nüfuza göre Balıkesir’i planlıyoruz. Bandırma’ya yapacağımız liman için bizim hesap ettiğimiz 7-8 yıl içerisinde en az 20 milyar dolar ihracat yapan bir liman ve sanayi düşünüyoruz. Bir taraftan Ulaştırma Bakanlığı, Altyapı Genel Müdürlüğü, İç Denizler Genel Müdürlüğü’yle bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla, bir taraftan Tarım Bakanlığı’yla görüşüyoruz. Port Of Rotterdam’ın dünyada beş tane limanı var. Bir noktayı da Balıkesir’e koydu. Balıkesir önemli bir yer biz burada varız diyorlar. Dünyanın en büyük sanayi limanı ve çok iyi denetleniyor. Bizde çevreye zarar veren bir yatırımı kabul etmeyiz. Liman yetkilileri yatırımcılar arasında bir anket yapmışlar. Bandırma’ya liman yaparsak buraya yatırım yapar mısın diye sormuşlar. Yatırımcılar Bandırma’ya geleceklerini belirtmişler. Türkiye’ye döndüğümüzde Port Of Rotterdam’dan bizi aradılar. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Hollanda’ya bir günlük çalışma programının olduğunu söylediler. Kendilerinin bu projeyi Hollanda devlet programına aldırdıklarını ifade ettiler. Bende Ankara’ya gittim, Başbakanımıza projenin detaylarıyla ilgili bilgi verdim. İyi niyet sözleşmesi imzaladık. Hollanda Başbakanın bunu programına aldığını söyledik. Başbakan, bizim de heyette yer almamızı istedi. Bakanlarımızla da bu konuyu görüşüp, kendilerine bilgi verdim.  Rotterdam’daki program dönüşünde Başbakanımız, proje için Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ı görevlendirdi. Bu da projenin devletimiz tarafından da benimsendiğini gösteriyor” dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, basın bilgilendirme toplantısının sonunda gazetecilerden gelen soruları cevapladı.



Balıkesir Büyükşehir Belediyesi