03 / 05 / 2024

Ahmet Erkurtoğlu: Dönüşümde tek yönetmeliğe geçilmeli!

Ahmet Erkurtoğlu: Dönüşümde tek yönetmeliğe geçilmeli!

Kentsel dönüşüm projelerinde uzmanlaşan AE Mimarlık'ın yönetim kurulu başkanı Ahmet Erkurtoğlu, dönüşümün hızlanması için tek yönetmeliğe geçilip süreçlerin kısaltılmasını öneriyor.



Kentsel dönüşüm konusu Türkiye'nin kanayan yarası olarak gündemdeki yerini koruyor. Kentsel Dönüşüm Yasasının çıkarılmasının üzerinden dört yıl geçti ama 6,5 milyonu bulduğu tahmin edilen çürük yapıların çok az kısmı yenilenebilirdi. Çürük yapı stokunda lider olan İstanbul'da dönüşüm çalışmaları Kadıköy, Beşiktaş, Etiler gibi rant kokan semtlerde parsel bazında ilerliyor. Aslında birçok şirket, vatandaşlar ve hatta mimarlar dönüşümün hızlanmasını ve tüm çürük yapıların yenilenmesini arzuluyor. Kentsel dönüşüm sürecini ve bu süreçteki aksaklıkları, Kadıköy ilçesindeki faaliyetleriyle tanınan AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu ile konuştuk:


Dönüşüm konusunda uzman biri olarak sizce süreç neden hızlanmıyor? 

AE Mimarlık olarak kentsel dönüşüm konusunda yasa sonrasında İstanbul'da 400'ün üzerinde projeye imza attık. Ancak şu an yapılan kentsel dönüşüm değil yerinde yenileme. Örneğin Kadıköy'de 35 bin eski bina var ve bunların 3 bin tanesi yerinde yenilendi. Dönüşüm konusunda dünyaya örnek olabilecek Fikirtepe'yi bile dönüştürmeyi beceremedik. 


Sizce ne yapılmalı? 

Kentsel dönüşümde insanların kafası karışık, talepler yüksek. Bir proje ; çizerken üç tane yönetmeliğe bakıyoruz. Tek yönetmeliğe geçilmeli. Uygulamayı bilmeyenlerin hazırladığı yönetmeliklerle çalışıyoruz. 


En büyük sıkıntı nedir? 

Piyasadaki en büyük sıkıntı, belediyelerin yoğunluğu nedeniyle ruhsatların gecikmesi. Bina yıkılıp arsa haline getirildikten sonra ruhsat alınıyor. Ruhsat süresi altı aya kadar uzayabiliyor. Bu da gereksiz yere kira masrafı demek. Bina yıkılmadan ruhsat süreci başlarsa gereksiz yere kira ödenmemiş olur. Bir de parsellerin birleştirilmesi teşvik edilmeli. Ada bazlı dönüşümde emsalin yükseltilmesi birleşmeleri artırabilir. 


Bu yolla dönüşüm hızlanır mı? 

Tabii ki hızlanır. İnsanlar metrekareleri azalmadan yeşil alanlan olan kaliteli projelerde oturma şansını yakalayabilirler böylelikle. Karşı çıkanlar olacaktır mutlaka. Ada olunduğu taktirde 3'te 2 yasası gibi yüzde 90 yasası çıkarılmalı. Bakanlık problem çıkaran kişilerin hakkını korumak için kayyum atayıp inşaat sürecinin devam etmesini sağlayarak süreci hızlandırabilir. Böylece dönüşümün önü açılmış olur. Bahsettiğim çalışmalar yapılırsa arsa fiyatları ve dolayısıyla daire fiyatları ela aşağı iner. 


"Banker faciası olmasın!"

Ahmet Erkurtoğlu, inşaat sektöründeki gelişimle birlikte herkesin inşaatçı olmasının büyük riskler doğurduğuna vurgu yapıyor. Sat-Yapçı'ların birçoğunun bugün Kadıköy'de projelerini devretmeye başladıklarına dikkat çeken Erkurtoğlu, "Aslında ortada üzerinde pek de durulmayan ciddi bir tehlike var. Ciddi bir önlem alınmazsa olay banker faciasına dönebilir" diyor. 


Ekonomist


Geri Dön