Ahmet Güleç :Türk mobilyacılar ile Afrika'daki açık kapanacak!
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Güleç ''2013'te büyümek istediğimiz pazarların başında Afrika geliyor'' dedi...
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, Avrupa'da yaşanan krizin ardından yeni pazar arayışında olduklarını belirterek, ''2013'te ulaşmayı hedeflediğimiz pazarların başında Afrika geliyor. Afrika'da hissedilen kaliteli mobilya açığının, Türk mobilyacılar sayesinde kapatılmasını hedefliyoruz'' dedi.
AA muhabirine mobilya sektörünün 2012 rakamları ile 2013 beklentileri hakkında bilgi veren Güleç, geçen yıl sonu itibariyle Türk mobilya ihracatının 1 milyar 850 milyon dolara ulaştığını, ithalat rakamlarında ise yüzde 21'lik bir gerileme olduğunu söyledi.
Güleç, 2013'te mobilya sektörünün cari açık vermeyeceğini öngördüklerini belirterek, ''Aynı zamanda geçen yıla oranla baktığımızda yüzde 10'luk bir büyüme olacağı kanaatindeyiz. 2013'te mobilya sanayisi ve yan sanayilerdeki büyüme sebebiyle işsizliğin azalacağını umuyoruz. Çevre ülkelerdeki siyasi sorunların son bulması halinde ihracatımızın daha da artacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
En çok ihracat yapılan ilk 10 ülkenin Irak, Libya, Azerbaycan, Almanya, İran, Fransa, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Rusya ve İngiltere olduğunu anlatan Güleç, sektör olarak yeni pazarlar oluşturmak için çalışma içinde olduklarını belirtti.
Güleç, bu yıla ilişkin hedeflerini ise şöyle özetledi:
''2013'te ulaşmayı hedeflediğimiz pazarların başında Afrika geliyor. Kenya, Tanzanya ve Angola gibi yeni keşfedilen pazarlarda Türk mobilyacısının iyi işler yapacağını öngörüyoruz. Afrika'da hissedilen kaliteli mobilya açığının, Türk mobilyacılar sayesinde kapatılmasını hedefliyoruz. Afrika'nın ardından hedeflerimizi diğer uzak coğrafyalardaki ülkelere çevirmeyi planlıyoruz. Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Uzak Doğu'daki ülkelerde de Türk mobilyasının tanıtılması çalışmalarının hız kaybetmeden yapılmasını hedefliyoruz.''
-''2013'te mobilya sektöründe yaklaşık 30 bin civarında istihdam bekliyoruz''-
Güleç, bu yıl mobilya sanayisi ve yan sanayide yaşanan gelişmeler sayesinde yaklaşık 30 bin civarında bir istihdam sağlanmasını beklediklerini vurgulayarak, ''Yeni yatırımları, kapasite artırıcı işler üzerinde yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Mobilya sektörü kendi haricinde diğer sektörleri de besleyerek istihdama katkı sağlayan bir sektör. Yan sanayi ile birlikte yaklaşık 500 bin çalışana istihdam sağlıyor'' diye konuştu.
Türk mobilyalarının son zamanlarda en çok Afrika ülkelerinde, Azerbaycan gibi Türki Cumhuriyetler'de ve İran'da büyük ilgi gördüğünü dile getiren Güleç, Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinde dikkat çeken özelliğin ise konsept mobilya satışı olduğunu söyledi.
Güleç, diğer ülkelerde yatak odası ayrı, yemek odası, koltuk takımının ayrı mağazalarda satışa sunulduğunu, Türk mobilya markalarında tüm evde kullanılabilecek mobilyaların bir mağazada konsept mağazacılığı şeklinde bulunduğunu belirterek, bunun da diğer ülkelerde yaşayan alıcılara çok cazip geldiğin kaydetti.
-''2023'e kadar dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke içinde yer almalıyız''-
Güleç, hedeflerinin 2023'e kadar dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke içinde yer almak olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Bu bağlamda geçtiğimiz aylarda açıkladığımız 2023 mobilya sektörü ihracat hedefimizi 6 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkardığımızı açıkladık. Bu da hem kendi sektörümüze hem de sektörümüzle alakalı yan sanayiye istihdam anlamında büyük katkı sağlayacağı anlamına gelir. Sektörümüzü büyütmek ve Türkiye'nin 2023'teki 500 milyar dolarlık hedefi içerisinde payımızın daha da fazla olması en büyük hedefimiz.
Bir üretici olarak yatırımlarımızın üretim faaliyetlerine odaklı olmasını tercih ediyoruz. Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı yatırımlarımız doğrultusunda ihracatla da doğru orantılı olarak genelde döviz ağırlıklı ticaret yapıyoruz.''
-''Nicelikten çok nitelikli ürünlerin pazarlanmasına yönelmeliyiz''-
MOSDER Başkanı Güleç, Türkiye'nin gerek mobilya sektörü gerekse tüm sektörlerde yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesinin de katma değerli ürün üretimi ve bunun dünyaya pazarlanması olduğun ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Son dönemde ihracat oranlarımız hızlı şekilde artıyor gözükse de katma değerli ürünlerin satışında çok büyük bir artış olmadığından, mobilya sektöründe gerçekleşen kilogram olarak ihracat artışı istenen seviyede olamıyor. Kilogram artışının olması için özellikle inovasyona önem vermemiz ve nicelikten çok nitelikli ürünlerin pazarlanmasına yönelik çalışmaları arttırmamız gerekiyor.''
AA