28 / 04 / 2024

Ahmet Hattat'ın Büyük Çankaya Otel'i Alman bankasının oldu!

Ahmet Hattat'ın Büyük Çankaya Otel'i Alman bankasının oldu!

Ahmet Hattat tarafından 1991 yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde inşa edilmeye başlanan 35 kat yüksekliğe sahip otel ve alışveriş merkezi için yaklaşık 150 milyon dolarlık harcama yapıldı. Şimdi, Yargıtay kararı ile Ahmet Hattat'ın Büyük Çankaya Otel'i Alman bankasının oldu.




Ahmet Hattat tarafından 1991 yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde inşa edilmeye başlanan 35 kat yüksekliğe sahip otel ve alışveriş merkezi için yaklaşık 150 milyon dolarlık harcama yapıldı. 

Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk'ün haberine göre; Hyatt otelleri standartlarına uygun şekilde olması için Alman bankasından 35 milyon dolarlık kredi çekildi. Fakat, Hattat tarafından borçlarını ödenmemesi sebebiyle banka ile davalık olundu. Bugünkü değerinin 800 milyon dolar olduğuna dikkat çekilen Çankaya'nın en yüksek binası, Alman bankasının oldu. 

Ankara'nın en değerli alanında 19 bin metrekare büyüklükte bölgede hayata geçirilen 35 katlı otel, alışveriş merkezi, kongre merkezi, yer altı otoparkı ve rekreasyon alanlarının 400 milyon dolar nakit, 400 milyon dolar gayrimenkul olmak üzere 800 milyon dolar tutarı Yargıtay kararıyla Alman Aareal Bankasının oldu.

Ahmet Hattat ın Büyük Çankaya Otel i Alman bankasının oldu!

35 MİLYON DOLAR

Ahmet Hattat tarafından Büyük Çankaya oteli için kendi öz kaynağından 150 milyon dolarlık harcama gerçekleştirildi. Otelin standartlarının yükselmesi amacıyla Alman Aareal Bank'tan 35 milyon dolarlık kredi kullanıldı. 

Otelde, 560 adet oda, bin kişi kapasiteli balo salonu, 7 farklı toplantı salonu, spor salonları, açık ve kapalı yüzme havuzları, bin 200 araçlık otopark yer alıyor. Otelin toplam kapalı alanı 45 bin metrekare civarında.

Gazi, İstanbul Teknik ve ODTÜ'den 9 ayrı bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, bankanın 316 milyon dolar haksız şekilde kazanç elde ettiği ileri sürüldü. 

HASTANE İŞİ ÇIKMAZDA

Otel ve alışveriş merkezinin yüzde 85'inin tamamlandığına dikkat çeken Ahmet Hattat'ın, bu olaylardan sonra oldukça üzüldüğü, yakın bir zamanda çocuk hastanesi de hayata geçirmeyi amaçladığı ifade edildi. Fakat, otelin bankaya geçmesi Hattat'ın hastane projesinin de çıkmaza girmesine neden oldu. 

Yerel mahkeme, istinaf ve son olarak Yargıtay'da davayı kaybeden Ahmet Hattat, büyük emek harcadığı otelini Alman bankasına mahkeme kararıyla devredecek.

Ahmet Hattat ın Büyük Çankaya Otel i Alman bankasının oldu!

YARGITAY BORCU KATLADI

35 katlı otelin Alman Aareal Bank A.G'nin olmasına ilişkin Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin gerekçeli kararında şu ifadelere yer verildi:

“35 milyon dolar limitli uzun vadeli kredi sözleşmesi gereği otel inşaatının Hyatt firması standartlarında yapılması kararlaştırıldığından ek maliyetler ortaya çıkmıştır. 10 milyon dolar kredi artırımı yapılmıştır. Ahmet Hattat'ın sözleşmeyi haksız feshetmesi nedeniyle davacı şirket, zararlarının toplam 81 milyon ABD Doları olduğu, yine davacının yurt dışından getirttiği asansörleri gümrükten çekemediği için 750 bin ABD Doları zararı bulunmaktadır. Başka bankalardan kullanılan köprü kredilerin de kat edilmesi nedeniyle 981 milyon 822 bin TL ve 3.895.402,21 TL ödeme yaparak zarara uğramıştır. Banka, 2017 tarihli ıslah dilekçesi ile 81 milyon ABD Doları'na yönelik talebini 218.724.193 ABD Doları olarak artırmıştır.”

Akbank'tan dudak uçuklatan yatırım atağı!


Geri Dön