Ahmet Küçükbay: İzmir yeterince yatırım çekemiyor
Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, İzmir'in yeteri kadar yatırım çekemediğini belirtti
Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, İzmir'in yeteri kadar yatırım çekemediğini belirterek, bu konuda en önemli engelin ideolojik yaklaşımlardan kaynaklandığını savunarak, "artık saklanacak gizlenecek bir şey değil, yatırımların önünde ideolojik yaklaşımlar var" iddiasında bulundu.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Küçükbay, grup olarak İzmir'de krizlere rağmen sürekli yatırım yapma kararlılığında olduklarını, ana faaliyet alanı bitkisel yağ olan gruplarının son dönemde gayrimenkul ve medya sektörüne de yatırım yaptığını belirtti. İzmir'in yerli ve yabancı yatırımcılar için büyük potansiyeller taşıdığını, Türkiye'de İstanbul'un ardından ikinci merkez olabilecek kapasitesi bulunmasına rağmen bunun kullanılamadığını ifade eden Küçükbay, geçmişte kente yatırım yapmak isteyen girişimcilerin yaşadıkları olaylar nedeniyle kentin kötü bir ününün olduğunu ileri sürdü.
İzmir'de liman arkasında kurulacak yeni kent merkezi planı ve limanın özelleştirme ihalesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının, bu olayların son halkaları olduğunu ifade eden Küçükbay, "Yatırımcı parasıyla rezil olmak
istemiyor. Burada yatırıma teşebbüs etmiş insanların çektiği sıkıntıları dinlendiğinizde bu karara varıyorsunuz. Bir insan memnuniyetsizliğini 30 kişiye memnuniyetini 10 kişiye anlatırmış. İzmir'in yatırımcılar açısından kötü bir ünü
oldu. Öncelikle bunu aşmak lazım" dedi.
-"MÜZAKERE EDİLSİN"-
Yatırımların dava süreci nedeniyle 3-5 yıllık duraklama sürecine girdiğini, bunun yatırımcılar açısından çok büyük maliyet ve belirsizlik anlamına geldiğini söyleyen Küçükbay, büyük yatırımların mahkemeye gitmeden müzakere edilmesi gerektiğini ifade etti.
Küçükbay, şöyle konuştu:
"Kanunsuz bir yatırım talebi tabii ki karşılanamaz. Böyle bir isteğimiz yok. Ama eşitlik ilkesi içinde tüm kesimlere aynı uygulama yapılmalı. Zamanı çok iyi değerlendirmek lazım. Liman özelleştirmesinde, süreci zaman nedeniyle kaybettik. Mahkemeye yanlış iş var mı yok mu diye sormak sendikanın hakkıdır. Ama 3-5 ayda neticelenseydi bu limanın ve bu kentin hali böyle olmazdı. Araya dünya krizlerinin girmesi şanssızlık oldu. Bu İzmir'in ve Türkiye'nin kaybı oldu. Bir yatırımla ilgili çekincesi bulunan oda, sendika veya kurumlar, mahkemeye gitmeden önce bunu yatırımcıyla müzakere edebilmeli. Mahkemeye gitmeden 'arkadaş şurası yanlış, bu işi düzeltin' deyip müzakere etme imkanı olamaz mı? Bu ortam kurulsa sorun kökünden çözülür."
Küçükbay, yetkili kurumların, bir şeyler yapmak isteyen insanlara öncelikle olumlu bir gözle bakması, eksiklerini, yanlışlarını düzelterek girişimlerine destek olmaya çabalaması gerektiğini ancak çoğunlukla tersine bir
durum yaşandığını, yatırımcıya güler yüzün bile fazla görüldüğünü savundu. Ön yargılı yaklaşımın artık kırılması gerektiğini ifade eden Küçükbay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sen yatırımcıya 'vay sen buradan şu kadar para götüreceksin' gözüyle bakarsan bu iş baştan olmaz. Herşeyi devletin yapacağı bir mantık artık yaşamıyor. Ancak buradaki bakış, o bakış gibi geliyor insana. Artık saklanacak gizlenecek bir şey değil. Yatırımların önünde ideolojik yaklaşımlar var. Birilerinin kafasında bir şeyler var. Amerikancı, Rusçu, dinci, yeşil sermayeci, şucu, bucu... Artık bu çağda bunları kafadan atmak lazım. Dünyanın ve ülkenin sorunu işsizlik. Ailelerin bin türlü sıkıntıyla okuttuğu çocuklar evde iş bekliyor. Her yıl 1 milyon insana iş bulmamız gerekiyor. Bu kafayla düşünmediğimiz zaman akılcı davranmış olmuyoruz. Sadece işsizliği düşünerek, kurumların başında, elinde imza yetkisi olan insanların kafasından bu tip ideolojik ön yargıları çıkarması gerekiyor."
-MEDYAYA DA GİRDİ-
İzmir'in Bornova ilçesindeki günlük 1200 ton kapasiteli rafinerisiyle bitkisel yağda ülkenin en büyük üretici ve ihracatçısı konumundaki Küçükbay Grubu, bir süre önce Kanal 35'deki hissesini artırarak yatırıma başlamıştı.
5 milyon dolarlık bina yatırıma ek olarak 5 milyon liralık cihaz ve ekipman yatırımı yapan grubun HD yayın yapabilecek şekilde oluşturduğu kanal için ulusal yayıncılığı hedeflediği belirtiliyor.
Karasal ve analog yayın frekanslarının dolu olması nedeniyle henüz uydudan ve Teledünya platformundan yayın yapan kanalın dijital yayın ihalesini beklediği ifade edildi. Halen 50 kişinin çalıştığı televizyonda ihtiyaca göre yüz
kişiye çıkılması hedefleniyor. Grubun yeni kent merkezi planının netleşmesi halinde bu bölge içinde yeni
gayrimenkul projelerine de başlamayı planladığı belirtiliyor.
AA