Ahmet Misbah Demircan: 25 bin kaçak konutun tapu sorunu çözüldü!
Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı’nda 25 bin kaçak konutun tapu sorununu çözdüklerini açıkladı. Demircan, “Bölgede yaşayanlar ortalama 12 bin liraya arsa payı tapularını alacak. Sonraki hedefimiz bölgede kentsel dönüşüm” şeklinde konuştu.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu ilçe sınırları içinde kalan Okmeydanı’nda 50 yıldır süren tapu sorununu çözme konusunda son aşamaya geldiklerini açıkladı. Demircan, Cemal Kamacı Tesisleri’nden kuş uçuşu Haliç’e kadar ve Piyalepaşa Bulvarı’ndan Hasköy Mezarlığı’na kadar olan bölgede 6 bin binada 25 bin konut ve işyerinin 50 yıldır tapusuz olduğunu söyledi. 70 - 80 bin kişinin yaşadığı bölgede tapu tahsis belgelerinin hazırlandığını, tapu dağıtım törenini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın programının uygun olması halinde, eylül ayında yapılmasının planlandığını ifade etti.
Padişahın arazisi
Tapusuz 6 bin bina ve 25 bin bağımsız bölümün bulunduğu semtteki arazinin Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait olduğunu kaydeden Demircan, 1950’den sonra İstanbul’a göç edenlerin boş olan bu araziye yerleştiğini ve zamanla bölgenin konut ve işyerleriyle dolarak bugünkü haline dönüştüğünü anlattı.
Özal tapu verecekti
Okmeydanı’ndaki tapusuz ve dolayısıyla kaçak olan 25 bin konutla ilgili sorunu herkesin bildiğini, Turgut Özal’ın başbakan olduğu dönemde, Zeytinburnu’nda olduğu gibi Okmeydanı’ndaki konutlara da tapu vermek istediğini ancak Fatih Vakfı’nın “Burada hayratlar var” diyerek, bunu engellediğini söyledi.
Arazi takası yapıldı
Demircan, Başbakan Erdoğan’ın sorunu çözmek için harekete geçtiğini, Milli Emlak ile Fatih Vakfı arasında arazi takası yapılarak 1 milyon 650 bin metrekarelik arazide bulunan konutlara tapularını verme yolunun açıldığını ifade etti.
Önce plan, sonra satış
Bölgeyi 30 ada ve 6 mahallede birleştiren yeni bir imar planı hazırladıklarını belirten Demircan, “Bunu yapmasaydık şu anki yerleşime göre konutların üçte biri yeşil alan, yol ya da sosyal donatı alanlarında kalacaktı. 5000’lik ve 1000’lik planlarla yeni konut alanlarını belirledik, ondan sonra satış aşamasını başlattık” dedi.
12 bin liraya tapu
Demircan, Okmeydanı’ndaki 25 bin konuta arsa payı tapusu vereceklerini kaydederek, “Konut sahipleri ortalama 12 bin lira ödeyerek, evlerinin arsa payı tapusunu alacak. Vatandaş, 25 bin bağımsız bölüm için Milli Emlak’a toplam 300 milyon lira ödeyecek” dedi.
Tapudan sonra dönüşüm
Arsa tapuları dağıtıldıktan sonra, Okmeydanı’nda kentsel dönüşüme başlayacaklarını ifade eden Demircan, şöyle konuştu:
“Plan bütünlüğünün bozulmaması için burasının dönüşüm işini komple ihaleye çıkaracağız. Arsa tapularını alan vatandaşların dönüşüm esnasında kayba uğramaması ve müteahhitler açısından da cazip olması için emsali yükselttik. Ama Başbakan’ın uyarıları doğrultusunda emsali fazla vermedik, 2’ye yakın bir emsalle karar kıldık. 1 milyon 650 bin metrekarelik alan için yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir yapı alanı oluşturduk. Böylece vatandaş cebinden 5 kuruş vermeden dönüşüm yaptırabilecek. Dönüşümün yapılacağı 1.5 yıllık sürede de vatandaşa 9 bin lira kira yardımı yapacağız. Dönüşümden sonra burası yeni haliyle de mahalle olacak, site olmayacak, sitelerdeki aidat sorunu burada yaşanmayacak.”
‘İstiklal de dönüşecek’
Tarlabaşı’ndaki dönüşüm çalışmaları nasıl gidiyor?
Bizim ilk dönüşüm çalışmamız Tarlabaşı’ydı. 2 bin kişi oturuyordu. 278 binayı tahliye ettik. Polis değil, zabıta bile gelmedi. Kimse mağdur olmadı. Maliklerine yerlerini verdik, kiracıları bile kira öder gibi daire sahibi yaptık.
Tarlabaşı ile İstiklal arasındaki bölümde dönüşüm olacak mı?
Tarlabaşı projesine İstiklal ile Tarlabaşı arasındaki kısım da dahil. Alt taraf bitmeden değerler oluşmadan gündeme almadık, 2014’ten sonra ele alacağız. Tarlabaşı yayalaştırılacak. Amacımız İstiklal’e gelenleri ara sokaklardan Dolapdere’ye kadar indirmek.
Turizmin gelişmesi için neler yapıyorsunuz? Yeni yatırımlar neler?
10 yılda yatak kapasitesi 5 binden 30 bine geldi. Bazıları, “Kendi kendine oldu” diyebilir. Aslında ortaya koyduğumuz projeler yatırımcıyı ikna ediyor. Büyük yatırımcılar sürekli geliyor. Emlak değerleri katlanarak büyüyor. Sadece Beyoğlu değil, her semt değerleniyor.
Kışla projesi ne aşamada?
Taksim Kışlası projesi devam edecek mi?
Kışla projesinde yapılacakları hükümetimiz ve büyükşehir kamuoyuna deklare ettiler. Konuyu tekrar görüşeceklerini, referanduma gideceklerini açıkladılar. Süreç devam edecektir.
Otopark ihtiyacını karşılamak için neler yapılıyor?
Şişhane’de çok büyük bir tane ve Tarlabaşı’nda yeraltında 7 katlı otopark yaptık.
Milliyet/Fehim Genç