Kentsel Dönüşüm

Ahmet Misbah Demircan: Okmeydanı'nda tapu parasıyla ev alınacak!

Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör'ün haberine göre; Tüm itirazlara rağmen Tarlabaşı'nda büyük bir dönüşüm gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan'ın hedefinde Okmeydanı var. Başkan, "İnsanlar tapu parasıyla ev sahibi olacak" diyor

Türkiye'de kentsel dönüşüm bu kadar gündemde değilken bir vizyon geliştirdi. İtirazlara, tepkilere rağmen Tarlabaşı projesini başlattı. İstiklal'i, Karaköy'e kadar uzattı. Şimdilerde "En büyük hayalim" dediği Okmeydanı'nı dönüştürüyor. Ajandasında Kasımpaşa ve Örnektepe var. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'dan bahsediyoruz. Kendisiyle enineboyuna dönüşümü konuştuk.


ÜÇLÜ DÖNÜŞÜM YAPTIK 

l Kentsel dönüşüme ilk başlayan belediyelerden birisiniz. Tarlabaşı, Okmeydanı ve İstiklal'de neler yaptınız? 

Üç türlü dönüşüm yapıyoruz. İlki, İstiklal Caddesi'ndeki binaların renove ve restorasyonu. 10 yılda binlerce binayı dönüştürdük. Önceden Beyoğlu, Galatasaray'a kadardı. Şimdi Karaköy'e uzandı. 100 yıllık binaları yenilemezsek şehri nadasa bırakmış oluruz. İkincisi, Tarlabaşı gibi yerlerde yapılan dönüşümler. Buradaki alanı özellikle seçtik. 5 bin binanın içinde 278'ini ele aldık. Hem yola yakın hem terk edilmiş hem de oranın en dip yapmış yeriydi. Binaların parselleri çok küçüktü. 25 metrekarelik binalar bugünün koşullarına uygun değil. Binaları aslını bozmadan, içten genişleterek ve otopark sorununu çözerek yeniledik. Üçüncüsü ise Okmeydanı, Örnektepe ve Kasımpaşa'daki kentsel dönüşümler. Burada depreme dayanıklı binaların yanında sosyal alanları ve donatılarıyla kişilere yaşam alanı sunacağız. 

 Tarlabaşı Projesi ne zaman lansmana çıkacak? 

Aralıkta lansmana çıkılması planlanıyor. Binaları tek tek restore etseydik, 25 metrekareyi genişleterek ev yapmasaydık, otopark sorununu çözmeseydik burası eski haliyle kalırdı. 


KAT KARŞILIĞI ARSA 

 Okmeydanı'nda 50 yıllık tapu sorununu çözdüğünüzü söylediniz. Ama vatandaşlar "2000'den sonraki binalar kapsama alınmadı, rayiçler yüksek belirlendi" diyerek dönüşüme itiraz ediyor… 

Diğer dönüşümler gibi burada devlete ait arsa üzerine ev yapmış birini çıkarıp, yıkım bedeliyle başka yerde verilen konutun parasını almayacağız. Okmeydanı'nda yaptığımız, insanlara arsaları satmak. Yani vatandaşlar arsalarının tapusunu alıyor. İmarıyla gidip kat karşılığı arsayı müteahhide veriyorlar. Yani sadece tapu parasıyla ev sahibi oluyorlar. 

 Kaç kişi tapu aldı? 

550 kişi tapusunu almış ve parasını yatırmış durumda. Süreç birkaç aydır devam ediyor. 


30 MİLYON LİRA HARCIYORLAR 

 Beyoğlu'nda ciddi turizm yatırımları yapıldı. Yatak kapasitesi şu anda ne durumda? 

Beyoğlu'nun yatak kapasitesi 10 yılda, 6 binden 30-40 bine çıktı. Burada turizmi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yaptık. Günde 30 bin turist geliyor. Bu kişiler ortalama 750-800 lira para harcıyor. 3 günde bir yeni kişiler geliyor. Tahminimiz turistler günde 25-30 milyon lira arasında para harcıyor. 

 Bölgede apart otellerin bazılarına baskınlar oldu… 

Bunlar konut bölgesinde yapılan ve ruhsatı olmayan yerler. Kanundaki boşluktan yararlanıp, 'Ben evimi nasıl 3 yıllığına kiraya veriyorsam, günlük de verebilirim' mantığıyla mahalle içinde otele dönüşmüş. Mahalleli şikayet ediyor.


OKMEYDANI İKİNCİ İSTİKLAL OLACAK

 Bölgede kaç kişi yaşayacak?

İlkokul, ortaokul, liseler ve bir üniversite açacağız. Burası 100 bin kişinin konaklayacağı, her şeyiyle bir yaşam alanı olacak. 30 bin kişinin çalışacağı iş alanları yer alacak. Orada İstanbul'un en büyük cadde perakendeciliğini gerçekleştireceğiz. Okmeydanı'nı ikinci bir İstiklal gibi turistlik mekân yapacağız.


YÜZDE 95'İ YETKİ VERDİ

 İnşaatlar ne zaman başlayacak? 

10 yıldır vatandaşlar bana, 'Tapumuzu ver de bizi rahatlar' diyordu. Bu gerçekleştikten sonra beklentileri yükseldi. Şimdi 'Evimizi de yap ver' diyorlar. Müteahhitle kendileri arasında arabulucu ve garantör olmamı istediler. Ben de 14 bin farklı malikiyle toplantı yaptım. Bunların 9 bini geldi. Katılanlara 'Dönüşüme kim liderlik yapsın?' diye sorduk. Vatandaş bize yetki verdi. 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 95 çıktı. Dönüşüm için protokol hazırlayacağız. Daireye daire vereceğimizi, üzerine para istemeyeceğimizi, kentsel dönüşüm sırasında kira yardımı yapacağımızı içeren bir protokol yaptık. Önümüzdeki günlerde bunu hazırlayıp vatandaşa vereceğiz. 

 Dönüşümü kim yapacak? 

Belediyenin Dönüşüm A.Ş. firması var. İşin muhatabı bu şirket olacak. Niyetimiz havalimanındaki gibi bir konsorsiyum oluşturmak. Böylece işi yapmak için kaç paraya ihtiyaç olduğunu belirleyeceğiz. Buraya kim katılmak istiyorsa o insanlarla yürütmek istiyoruz. 


Dilek Güngör/Sabah Gazetesi