27 / 04 / 2024

Ahmet Murat Binark: Kentsel dönüşüm zorlu bir süreçtir!

Ahmet Murat Binark: Kentsel dönüşüm zorlu bir süreçtir!

İstanbul"un bundan sonraki gelişiminde kentsel dönüşümün önemli bir role sahip olduğunu kaydeden Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, bu konuda herkesin hemfikir olduğunu dile getirdi



İstanbul"un bundan sonraki gelişiminde kentsel dönüşümün önemli bir role sahip olduğunu kaydeden Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, bu konuda herkesin hemfikir olduğunu dile getirdi.
Kentsel dönüşümün zorlu bir süreç olduğunun altını çizen Binark, œGayrimenkul sahiplerinin ekonomik gücü aynı değil. İşin sosyal yönünü unut ulmamalı ve kimse mağdur e dilmemeli. Mevcut uygulama iyi niyetle hareket etmesine rağmen bugüne kadar sadece 2-3 proje gerçekleştirdi. çünkü projelerin önü, belediye organizasyonuna bağlanan bir ihale süreci yle kesiliyor dedi.
Bu sürecin uzun ve şirket yeterliliğinden yoksun olduğunu belirten Binark, œYapılacak kentsel dönüşüm, özel mülkiyet olan gayrimenkullerin farklı bir planlama yla yenilenmesi, çağdaş standartlara getirilmesi, rantabl olmayan gayrimenkullerin birleştirilerek şehre geri kazandırılması yönünde olmalıdır. Benim önerim, kentsel dönüşümde devletin müdahalesinin azaltılarak serbest piyasa ekonomisinin işlemesine imkan vermektir  diye konuştu.
Bu konuda yurtdışından iki model tavsiyeden Binark, œAlmanya "da ki bir uygulamada belli bir bölgedeki tüm gayr imenkuller bir şekilde istimlak edilip, oradan isteyen hak sahiplerine konut yada bedel verildi. Bu nu belediyeler yaptı dedi. Diğer modeli ise Beyrut"tan veren Binark, œİç savaş s nunda Beyrut"un merkezi tamamı ile yıkılmış tı. Devlet Solitaire diye bir şirket kurdu. Bu şirket o bölgeyi komple planladı. Gayr imenkul sahiplerine bu plan doğrultusunda binalarını yıkıp yeniden yapmaları için 5 sene gibi bir süre tanıdı. Bu süre den sonra yapılamayan gayrimenkulleri Solitaire istimlak ed erek bir şekilde yaptırt dı  dedi.
Murat Binark"ın dönüşüm formülü:
1- İşin sosyal yönünü unutmadan ve bel li kesimleri mağdur etmeden bir çözüm bulunması gerek.
2-Yapılacak kentsel dönüşüm, özel mülkiyette konut gayrimenkulleri yeni bir planlama çerçevesinde yenilenmeli ve çağdaş standartlara getirilmeli .
3- Rantabl olmayan gayrimenkullerin birleştirilerek şehre geri kazandırılmalı.


Geri Dön