Ahmet Şevki Göklevent'in Mersin'deki evi yıkılmak üzere!
Eski Mersin Milletvekili Şevki Bey'in (Ahmet Şevki Göklevent) tarihi evinin yıkılmak üzere olduğu görüntülendi. Mersin'in Gülnar ilçesinde bulunan konak harabeye döndü...
Meclis Başkanlığı'na verdiği önerge ile 23 Nisan'ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kabul edilmesinde imzası olan, Atatürk'ün yakın arkadaşı, İstiklal Mahkemeleri üyesi ve dönemin İçel (Mersin) Milletvekili Şevki Bey’in (Ahmet Şevki Göklevent) Gülnar İlçesi'nde yer alan tarihi evinin ilgisizlik ve bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğu görüntülendi.
Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre; Mersinli araştırmacı yazar Emre Koşak, sosyal medya hesabından yıkılmak üzere olan tarihi evin fotoğraflarını “Bu utanç Mersin’e de, Türkiye’ye de yeter” şeklinde ifade ile paylaştı.
Kişisel sosyal medya hesabından viraneye dönmüş ve bir kısmı yıkılmış konağın fotoğraflarını paylaşan Emre Koşak, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
- Şevki Bey, Gülnarlı'dır. Bir dostumun konuğu olarak iki kez Gülnar'a gitme olanağı buldum. Ve dostumun kaldığı ev Şevki Bey'in yaşadığı, ‘Şevki Bey Konağı' denilen taş yapıya çok yakındı. ‘Denilen' diyorum. çünkü söz konusu bakımsız, yıkık taş yapının konağa benzer bir yanı kalmamış.
- Dostum sayesinde tarihi ve milli değeri çok büyük olan ve kesinlikle müze haline getirilmesi gereken bu taş yapıyı gördüm. Ardından da bu fotoğrafları çektim. Özellikle değinme gereği duyduğum bir nokta da bu yıkık taş yapının dışı böyleyken içinde de bir tarihin göz göre göre yok olduğudur.
- Fotoğrafları çekerken görüştüğüm, bu yapının bulunduğu mahallenin bir sakini, bu yapının içerisinde bir zamana kadar büyük bir bölümü el yazması olmak üzere pek çok kitabın ve belgenin olduğunu, ancak dökülen tavandan yıllarca giren yağmur ve kar sularıyla bunların çürüdüğünü anlattı.
- Ayrıca yakın zamana kadar bu yapının mahallenin çocuklarının bir oyun alanı olduğunu, giriş kapısının parçalanması ve sonrasında da tümüyle yok olması sonucu kolayca girip çıktıklarını, söz konusu tarihi kitapların ve belgelerin üzerlerinde oynadıklarını ve bunların kimilerinin de çocukların yırttıklarını gözleriyle gördüğünü belirtti.
- 23 Nisan'ın ‘ulusal bayram' olmasını sağlayan Şevki Bey'in yaşadığı yer bu durumdayken biz her yıl 23 Nisan'da bayram kutluyoruz!
İLÇENİN HER KESİMİNDEN GÖRÜLÜYOR
Harabeye dönen ve tarihi eser olarak kayıtlara geçmiş olmasına rağmen konakta hiç bir koruma faaliyetinin olmadığına dikkat geçilen konak, Gülnar’ın bir tarihi vesikası olarak biliniyor. Bina kesme taşlardan oluşan 3 katlı klasik bir yapı. Tarihi mirasın yok olmasının an meselesi olduğu belirtilen konak, Gülnar’ı her noktadan gören bir yerde konumlanıyor.