Genel

Ahmet Turhan: Çanakkale sanayi bakımından avantajlı!

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın 2014 yılı mali destek programları açıklandı. Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, öncelikli sektörler mali destek programının 11 milyon 200 bin lira, sosyal kalkınma için ise 3 milyon lira olacağını söyledi.


Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın 2014 yılı mali destek programları açıklandı. Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, öncelikli sektörler mali destek programının 11 milyon 200 bin lira, sosyal kalkınma için ise 3 milyon lira olacağını söyledi. 


Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2013 Yılı 2. Kalkınma Kurulu Toplantısı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Fuar Merkezimde yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, böyle bir toplantıyı Çanakkaleı'de düzenlemekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Daha sonra kürsüye gelen Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir ve Çanakkaleı'nin turizmden istenilen payı alamadığını, sanayi konusunda da büyük şehirlerin dışına çıkması beklenen tesisler nedeniyle avantaj sahibi olduğunu belirterek, iki kentin bir başka avantajının da büyük şehirlerin kenarında kalmış, gelişimini tam olarak sağlayamamış bir bölge olarak kalması olduğunu ifade etti. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nm 2014 yılı mali destek programlarım ilk kez Çanakkale'de açıkladığını belirten ve 2014 yılında toplam desteğin 14 milyon 200 bin lira olacağmı söyleyen Vali Turhan, öncelikli sektörler mali destek programmm 11 milyon 200 bin lira, sosyal kalkınma için ise 3 milyon lira olacağını söyledi. Vali Turhan, programda 6 sektöre öncelikli destek verildiğini belirterek, 2014 yılı öncelikli sektörler mali destek programının önceliklerini şöyle sıraladı: 'Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ile tarım alet ve makineleri sanayinin geliştirilmesi, orman ürünleri sanayinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde makine-ekipman üretiminin yerlileştirilmesi, atıkların değerlendirilmesi ve çevreye verdiği zararın azaltılması, bölge turizm olanaklarının tanıtılması ve alternatif turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, madenlerin çevreye duyarlı şekilde işlenerek ekonomiye kazandırılması.' Sosyal kalkınma mali destek programının önceliklerini de, Eğitim kalitesinin ve işgücü niteliğinin artırılması, toplumsal hayata katılım ve fırsat eşitliğinin sağlanması, sivil toplumun etkinliğinin artırılması şeklinde belirten Balıkesir Valisi Turhan, şöyle devam etti: Öncelikli sektörlerde proje süresi 12 aydır. Ajansın sağlayacağı destek miktarları asgari 50 bin, azami 500 bin liradır. 

Bir başvuru sahibi en fazla iki projesi için destek başvurusunda bulunabilir ve en fazla bir projesi için destek alabilir. Bir kurum ya da kuruluş, her iki program kapsamında en fazla üçer projede ortak olabilir. Gökçeada, Bozcaada ve Marmara ilçelerinden birinin olması değerlendirme aşamasında avantaj sağlayacaktır. Kalkınmada öncelikli bu ilçelere pozitif ayrımcılık yapıldı. Son başvuru tarihinin sistem üzerinden 21 Şubat, GMKAı'ya teslim yöntemiyle 28 Şubat 2014 olduğu mali destek programları için 23 Aralıkıta Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasrinda, 25 Aralıkıta da Balıkesir GMKA binasında bilgilendirme toplantılan yapılacak. Toplantıda daha sonra yapılan seçim ile Kalkınma Kurulu Başkanlığı görevi Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. 

Dr. Mahir Alkarna devredildi. Kalkınma Kurulu Katip üyeliğine Çanakkale Sosyo Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Derneği Başkam Tunca Yüğnük, 2. katipliğe de Balıkesir KOSGEB Müdürü Hüsamettin Çay seçildi. Prof. Dr. Mahir Alkarna katkılarından dolayı Çanakkale Valisi Ahmet Çmar ve Balıkesir Valisi Ahmet Turhan tarafından plaket verildi. Toplantı GMKAmın tanıtımı ve faaliyederi konulu bir sunum ile sona erdi.


Hürses