Kent Haberleri

Ahmet Vefik Alp: İzmir Körfez Geçişi projesi İzmir'in ulaşım sorununu çözecek!

Güneyde Çeşme ve Aydın, batıda Ankara ve İstanbul yollarını toplayarak İzmir’i dolaşan Çevreyolu kuzeyde de Çanakkale yoluna bağlanmakta, Kent merkezini Karşıyaka ya bağlayan Altınyol’un yükünü hafifletmeyi hedeflemektedir...

2004 yılında geliştirdiğim Balçova Üçkuyular - Karşıyaka Mavişehir arası 5 km lik Izmir ‘Oto-Ray  Körfez Geçişi’ Projesi İzmir ulaşımını uzun yıllar sorunsuz tutabilecektir.


Güneyde Çeşme ve Aydın, batıda Ankara ve İstanbul yollarını toplayarak İzmir’i dolaşan Çevreyolu kuzeyde de Çanakkale yoluna bağlanmakta, Kent merkezini Karşıyaka ya bağlayan Altınyol’un yükünü hafifletmeyi hedeflemektedir. Bu girişim faydalı ancak yeterli değildir. Çevreyolu’nun güney kuzey iki ucunun Körfez üzerinden deniz geçişiyle bağlanması Kenti çevreleyen bir ‘Çemberyol’  oluşturacak, böylece ulaşımının rahatlamasını ve transit geçişler için alternatif güzergahlar sağlayacaktır. Çeşme ve Aydın Otoyol uzantılarının Balçova, Üçkuyular mevkiinde, Güzelyalı kornişiyle birleştiği kesimden başlayan Körfez Geçişi Karşıyaka ya Mavişehir başlagıcındaki Dudayev Bulvarı üzerinden katlı yol olarak içeri girmekte, Çanakkale karayolu ve Izmir Çevre Otoyolunun birleştiği Çiğli Kavşagı ile buluşarak çemberi tamamlamaktadır.  Hareketlenmesi beklenen Çiğli Havalimanı ve Organize Sanayi Bölgesinin de yer aldığı bu kesimde ‘Geçiş’in Mavişehir’in batısından girerek Kipa-Atakent kavşağında Çevreyolu ile buluşması alternatif olarak değerlendirilmektedir.


İzmir’e de ‘Çemberler Sistemi’..


Proje çok amaçlıdır. Halen yapım halindeki Izmir Metrosu nun güney Üçkuyular istasyonu ve kuzeydeki Çiğli hattından alınan çıkışlar Körfez Geçişinden geçirilmekte ve raylı Toplu Taşıma Sisteminin de ‘ring’ sefer yapması hedeflenmektedir. Böylece, Izmir ulaşımı lastik tekerlekli araçlar ve raylı sistem için iki ayrı ‘Çember’ sisteme kavuşacaktır.


‘İzmir İçin Hayat Öpüçüğüdür…’


Körfez geçişi Raylı Sisteme ilaveten her iki yönde 3 er şeritli planlanmakta, Körfezin sığ kesimlerinde ortalama 20 metre yükseklikte ayaklar üstünde, derinliği 17 metre mertebelerindeki orta kesimde her biri yaklaşık 500 metre 5 açıklıklı ve deniz seviyesinden 60 m ye yükselen ‘cable stayed’ köprü ile tamamlanmaktadır. Geçiş 5-6 dakika sürmektedir. Proje maliyeti bağlantılar hariç 1 milyar USD mertebesinde olması beklenmekte, hizmete girdiğinde günde 40.000 araç tarafından kullanılması hesaplanmaktadır. Geçiş ücreti olarak her iki yönde 5 YTL tahsil edildiğinde projenin kamuya yük getirmeden yaklaşık 20 yıl içerisinde kendisini ödeyerek kara geçmesi hedeflenmektedir.


İzmir Oto-Ray Körfez Geçişi ile kentiçi ve transit ulaşım rahatlayacak, raylı toplu ulaşım kenti saracak, turizme ivme gelecektir. Ayrıca, Gerdanlık’ın gece ve gündüz Izmir’e katacağı estetik muhteşem olacaktır.


Gerçekleşen Istanbul Projelerimde adımı anmadılar… Olsun…Önemli olan hizmetin vatandaşa gitmesi.

8 yıl evvel tasarlayarak açıkladığım bu projem Sayın Ulaştırma Haberleşme Bakan’ım, Izmir Milletvekilim Binali halen Başkan Adayımız ve Izmir Büyükşehir Belediye Başkan’ım Aziz Beyefendilere armağanımdır. Izmir için hayat öpücüğüdür. Vizyonum budur. Umarım Sn Bakan’ım, Sn Başkan’ım bu projeyi hayata geçirebilir..