Kent Haberleri

Ahmet Vefik Alp: Kuşadası Kongre Merkezi hayırlı olsun!

Yüksek Mühendis Mimar Kentbilimci Ahmet Vefik Alp, kendi projesi yapılmamış olsa da bir Kuşadalı olarak Kuşadası Kongre Merkezi' nin açılışının Kuşadası ve çevresine hayırlı olmasını diliyorum dedi...


Istanbul doğumluyum. Bir zamanlar Ege’nin incisi Kuşadası ise Baba memleketim. Ve bu kez bir Mimar ve Şehirplancı olarak değil bir Kuşadalı olarak yazıyorum.


Bazı  yapılar vardır, yapıldıkları şehre çağ atlatırlar, onu çekim merkezi yapar, ona cazibe katarlar. Örneğin Avustralya’nın Başkenti Sidney’i Dünya’ya tanıtan İskandinav üstad Mimar Jorn Utzon’un tasarladığı Sidney Operası böyle bir binadır. Kervan geçmez kuş uçmaz bir kent olan Ispanya'nın Bilbao’su ABD li usta Mimar Frank Gehry’ nin Guggenheim Müzesi ile adeta bir turizm merkezi olmuştur. Yalnızca bu binayı görmeye gelenler milyonları bulur.


Kuşadası Kongre Merkezi tasarlanacağı zaman benden de bir proje istemişlerdi. Sancılı bir süreç oldu. Çizip çizmemekte kararsız kaldık. Son anda ‘hadi çizelim’ dedik ve 5 gün sabah akşam çalışıp ön projeyi Kuşadası’na gönderdik. Ancak, tamamlanmamış, detayları eksik dendi ve KOMER projemiz güme gitti. Biz fikir projesi istendiğini düşünmüştük, meğer diğer bir proje detayları ile hazırmış.


Yapı tamamlanmış, Sn Başbakan tarafından hayırlısı ile açılıyor. Bir Kuşadalı olarak seviniyor ve kendi projemi paylaşıyorum:


Alp’in KOMER’ inin hedefleri şunlar idi:


1. Yapı  bir simge oluşturmalı, iç ve dış literatürde yer almalı ve Kuşadası’nı cazibe merkezi haline getirmeliydi,


2. Arsa deniz yönünde eğimli bir çanak olduğundan proje bunu dikkate almalı, topoğrafya ile bütünleşmeli ve hafriyat en alt düzeyde tutulmalıydı,


3. Fuayeler, kabul salonları, yemek salonları, resepsiyon mekanları deniz ve Kuşadası liman manzarası yönüne açılmalı, sahneler ve kulisler kara tarafına konuşlanmalıydı. Kuşadası-Selçuk yolundan bu ışıltılı mekanlar algılanabilmeliydi...


Inşa edilen proje bunları sağlamış mı, takdir sizlerin.


Ancak bir proje gerçekleştiğine göre emeği geçenleri kutlayalım ve Kuşadası Kongre Merkezi’ nin Kuşadası ve çevresine artılar getirmesini dileyelim.


Cumhuriyetimiz kutlu, Atamız mutlu olsun…


Ahmet Vefik Alp