Genel

Ahmet Vefik Alp: Tüpgeçiş Istanbul’a hayırlı olsun!

Inşaatı büyük ölçüde tamamlanan kuzeydeki Sirkeci Üsküdar arasındaki birinci Tüpgeçiş raylı sistem olarak yapılıyor ve metro ile entegre oluyor. Saatte tek yönde 75.000 yolcu taşıyacak.


 

     Cumhuriyetimizin 90. Yıldönümünde Istanbul’un iki yakası ilk kez deniz altından birbirine bağlanıyor.

Boğaziçi nin güneyine iki tane denizaltı Tüpgeçiş yapılıyor. Inşaatı büyük ölçüde tamamlanan kuzeydeki Sirkeci Üsküdar arasındaki birinci Tüpgeçiş raylı sistem olarak yapılıyor ve metro ile entegre oluyor. Saatte tek yönde 75.000 yolcu taşıyacak. Marmaray dediğimiz 76 km uzunluğunda Gebze yi Halkalı ya bağlayan raylı sistemin Boğaz geçiş ayağını oluşturuyor. Diğeri daha güneyde ve lastik tekerlekli araçlar için yapılıyor. Kazlıçeşme den başlayıp Kumkapı civarından denize açılıp Harem den karaya giriyor ve Göztepe de bitiyor. 15 km. Günde 80-90 bin araç geçeceği tahmin ediliyor. Bu iki denizaltı tüp devreye girince Istanbul kent içi ulaşımında bir rahatlama bekleniyor.

 

       Birincisi, Boğazı alttan geçmek Osmanlıdan gelen bir fikir, 1985 lerde de tekrar çalışılmış... Ancak bu fikri 18 yıl önce günümüz teknolojisinde projeye dökerek Ülke gündemine getiren bendenizim. Kimse itiraz etmesin, basın kayıtları var: Ekli resimler Istanbul Büyükşehir Adaylıklarımda Istanbul bilbordlarını çok süsledi.

 

       Ikincisi, bu projeler Istanbullulara hizmet verecek ve ulaşımı rahatlatacak. Yapılsın da kim yapar ise yapsın, helali hoş olsun. Esas olan kente, kentliye hizmettir.

 

Benim yine de beklediğim bir tek zarafet var: Adımın anılması. ‘

 

‘1995 yılından itibaren Istanbul sevdalısı Alp Hoca Japonya da, ABD de, Çin de bu projelerin benzerlerini gezdi, gördü, inceledi, Istanbul a uyarladı, yazdı, çizdi, gündeme getirdi, hükümetleri harekete geçirdi’ denmesi.

Ancak, bendenizin duygusallığı bir yana, alkışlanacak bir durum. Çünkü yıllardır bekleyen Istanbul için bu önemli ve doğru projeler, eğrisiyle doğrusuyla ihale edildi, yapılıyor. 29 Ekim de açılışı yapılacak olan 1. Tüpgeçiş projesinde süre ve maliyet üçe katlandı, ancak yapıldı, bitiyor.