27 / 04 / 2024

Ahşap binalar için yeni düzenleme geliyor!

Ahşap binalar için yeni düzenleme geliyor!

Ahşap binaların tasarım, hesap ve yapım esaslarına ilişkin yeni yönetmelik hazırlandığı kaydedildi. Buna göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.



Yönetmelik kapsamında, taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının ve yapı sistemlerinin kullanım amaçlarına uygun olarak, yeterli bir güvenlikle tasarımına ve yapımına ilişkin yöntem, kural ve koşullara dair usul ve esasları düzenlendiği belirtildi. 

Taşıyıcı ahşap yapı elemanlarından müteşekkil veya farklı yapı sistemleri ile taşıyıcı ahşap yapı elemanları ile beraber kullanıldığı bina türü yapıları kapsayan yönetmelik ile birlikte 1 Ocak 2025 yılında yürürlüğe girecek.

Bu yönetmelik kapsamında, tasarımı yapılan binalarda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik kurallarına uygun malzeme kullanılması zorunlu olacak.

Bu yönetmelikte hakkında yeterli hüküm bulunmayan konularda Türk standartları, bu standartların olmaması halinde ise Avrupa standartları esas alınacak. Türk veya Avrupa standartlarında düzenlenmeyen hususlarda uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar da kullanılabilecek.

Ahşap binalar için yeni düzenleme geliyor!

Yönetmelik ile yapısal tasarım için temel ilkeler, malzeme özellikleri, deprem hesapları, dayanım, yangın ve yalıtıma göre tasarım esasları belirlendiği kaydedildi. 

Buna göre, deprem bölgelerinde yapılacak ahşap taşıyıcı bulunduran karma binaların tasarımında bu esaslarda belirtilen kural ve koşullara ek olarak Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kuralları da yerine getirileceği ifade edildi. 

Ahşap binalarda yönetmelikte yer alan ve kaydedilen kalitede kapsamında, özellikte ve sertifikalı malzeme kullanılması şartı da aranmaktadır. Yangına karşı tasarım için ifade edilen esasların yanı sıra Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına da uyulacaklar.  Gerçekleştirilen yapıda bacalar ve tesisat boruları dış duvarların üzerinde bulunmayacak ve eğer tesisatın dış duvarlarının üzerine yerleştirilmesi gerekirse yalıtım önlemleri alınacağı kaydedildi. 

2023 yılında ahşap ev isteyen yaptırmak isteyen biri ne kadar harcayacak?

Arnavutköy'de 45 milyon TL'ye icradan satılık 3 katlı ahşap bina!

Fatih'te 4 katlı ahşap bina çöktü!

Ahşap bina dönemi başlıyor!


Geri Dön