13 / 11 / 2024

Ahşap binalara ilgi artıyor!

Ahşap binalara ilgi artıyor!

Mimarlar, çevreye daha duyarlı, yenilenebilir ve güçlü bir inşaat malzemesi ararken tahtayı da bu malzemeler arasında değerlendirdi. Bu değerlendirmeler sonucu ahşap binalara ilgi artıyor.




Mimarlar, çevreye daha duyarlı, yenilenebilir ve güçlü bir inşaat malzemesi ararken tahtayı da bu malzemeler arasında değerlendirmeye başladı. Tahtadan yapılan bazı binaların yükselmeye başladığı düşünülürse bu konuda sınır yok gibi.


Norveç’in Bergen kentinde inşa edilen bu binaya “Ağaç” ismi verilmiş.


Bu isim binaya oldukça yakışıyor çünkü binanın neredeyse tamamında ahşap kullanılmış. Ancak yoldan geçenler bunu farketmenin zor olduğunu söylüyor.


Rolf Einar, “Binanın içindeyken ahşap bir bina olduğunu anlamıyorsunuz. Ancak ahşap kirişleri görmek mümkün,” diyor.


Ama kullanılan tahta pek de bildiğimiz tahta değil. Bu glulam denen, yapıştırılmış lamine kereste olarak adlandırılan bir tahta bileşimi.


Ole Herman, “Burada gördüğünüz, beşinci ve onuncu kattaki platformlarda kullandığımız glulam yapı. Bunlar gerçekten de bütün binayı birarada tutun yapılar. Burada bir platformumuz var ve glulam modülleri üst üste dizerek dört kat daha çıkabiliyoruz. Ve bu güçlü birimler üst taraftaki modullerin ağırlık yükünü azaltmış oluyor,” şeklinde konuşuyor.


Ağaç isimli bina 14 katlı ve dünyanın en uzun ahşaptan yapısı rekorunu elinde bulunduruyor.


Ole Herman, “Ahşap çelik ve betonun yerini hiçbir zaman alamayacak ancak bu karbon ayak izi düşük ve çevreye duyarlı sonuç çabalarımızın kesinlikle önemli bir parçası” diyor.


Binanın görünümü betonarme ya da çelik bir binadan farklı değil. Ahşaptan yapılmasına rağmen ayrıca yangına karşı da dayanıklı.


Ole Herman, “Bu kolonlar ve çapraz lamine keresteler alev almaz özellikte. O kadar kalınlar ki yanmıyorlar. Ayrıca alev almaz boya ile boyandılar ve binada yangın önleme sistemleri var. Yani bir yangını önlemek için bütün önlemlerimiz mevcut. Açıkçası burası Bergen kentinin yangına karşı en güvenli binası” diyor.


Ancak bina oldukça hafif. Bu yüzden binanın çatısında beton da kullanılmış.


Per Reigstad, “Binanın çatısında beton da kullandık çünkü ahşap binanın sallanmasını engellemek için bir ağırlık yaratmamız gerekiyordu” şeklinde konuşuyor.


“Ağaç” isimli bina, ahşaptan en yüksek yapı rekorunu uzun süre tutamayacak. Gelecek sene 84 metre yüksekliğindeki bir başka ahşap binanın Avusturya Viyana’da bitmesi bekleniyor.


Amerikanın Sesi




Geri Dön