Genel

Ahşap teknoloji ve diğerleri..

Ahşap sistemle inşa edilen evler dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde çok yaygın olarak kullanılıyor.. Bu ülkelerde betonarme sistemin inşa yüzdesi de çok düşüktür.

Ahşap sistemle inşa edilen evler dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde çok yaygın olarak kullanılıyor.. Bu ülkelerde betonarme sistemin inşa yüzdesi de çok düşüktür.
Ahşap sistemin bu kadar revaç bulmasının başlıca nedeni deprem güvenliği, sağlamlık ve sağlıklı olmasınıdır... Tabii fonksiyonellik, ergonomi ve bakım gerektirmeme gibi diğer özellikleri de unutmamak gerekiyor.
Bakınız; ahşap sistemle bir kıyaslama yapacak olursak deprem güvenliği, sağlamlık, sağlık, ergonomik, bakım gerektirmeme ve fonksiyonel olma özelliği betonarme binalarda yoktur.
İşin enterasan tarafı betonarme binalar uzun ömürlü bilinmesine rağmen bina ömürleri maksimum 50 yıldır.
Eğer sıcak iklimin hakim olduğu bölgelerde betonarme sistemle ev veya binalar inşa ederseniz binaların ömrü maksimum15 veya 20 yılla sınırlıdır.
Halbuki ahşap sistem de ise soğuk ve sıcak iklimden etkilenmezsiniz... Evler yüz yıl yaşar ve kullanabilirsiniz.
Diğer bir önemli konu da maliyetlerdir.

Bu konuda bir kıyaslama yaparsak ülkemizde ahşap sistemle inşa edilen evler betonarme sistemle inşa edilen evlere nazaran villalar için- %20 daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.
Çünkü ahşap sistemde kullanılan dış cephe, nem örtüsü, shingle, fırınlanmış kereste ve osb plakaları gibi sistemin karkasında ve dış cephelerde kullanılan malzemeleri ülkemizde bulma şansınız çok azdır..bunlar hep garanti kapsamında malzemeler olduğu için ithaldir.
Bu durum tabi ki maliyetleri de etkilemektedir.
Bir örnekleme yapacak olursak; bir arabanın opsiyonel listede ki seçenekleri standart versiyonla kıyasladığınızda aynı segmentin en üst versiyonunu sizin satın almanıza benzer.

Çünkü deprem garantisi, sağlıklı olması, bakım gerektirmemesi gibi seçenekler bu arada ki maliyet farkının bedelidir.
Tabi birde betonarme evlerin kullanım giderlerini düşünürsek ahşap sisteme nazaran çok daha maliyetli ve külfetli olduğunu göreceksiniz.
Ahşap sistemin yalıtım ve izolasyonları soğuk/sıcak iklim şartlarına göre dizayn edildiği için hem ekonomiktir hem de çevreye saygılıdır... Ahşap evlerin inşasında kanserojen maddeli ürünler kullanılmaz..çevreye dost ve saygılıdır..her şeyden önce çevreye kimyasal atık bırakılmaz.
Enerji sarfıyatı hem inşasında hem de evlerin kullanımında çok daha düşüktür.
Nasıl ki evinize ampul veya beyaz eşya alırken A sınıfı enerji sarfiyatlı ürünleri tercih etme nedeninizi düşünün, ahşap sistem de aynen öyle.
Yukarıdaki örnek sadece evlerin kullanımına matuf.. İyi de sonuçta yıllara dayanan birikiminizle bir ev satın alıyorsunuz.
Sonuçta bir yatırım yapıyorsunuz... Piyasalarda yaşanan bir olumsuzlukta veya istikrarsız geçen dönemlerde misal; kriz veya deprem dönemlerinde özellikle ülkemizde betonarme inşa edilen evlerin fiyatları çok sert düşüşler yaşar.
Kriz dönemlerinde gayrimenkul arzı ve alternatifler artar, talep azalır.
Tabiatıyla bu tür kaotik ortamlarda şartlar gereği gayrimenkul fiyatları da otomatikman düşer.
Deprem olduğunda ise zaten eğer betonarme binalar sağlam zeminlerde inşa edilmemişse binaların ayakta kalma şansı dahi yoktur... Ömrü saniyeler içinde biter.. İçinde yaşayan ve ikamet edenlere şans dahi tanımaz.
Ama ahşap her iki olumsuzlukta da ne değer kaybeder ne de ömrü biter.

Onun için ahşap sistemle inşa edilen evler hedef kitleye her zaman 2 temel jargon sunar;
1-Yaşam garantisi... Çünkü kafanıza tahta düşme ihtimali bile yoktur.
2-Yatırım garantisi.. Alternatifsizdir.

Bu iki avantajı sizlere/alıcı kitleye ahşap sistemle inşa edilen projelerin haricinde başka hiçbir sistem sunamaz.
Sonuç olarak; keyfiyet -kalite- kemiyetten -çoğunluk, sayıcı fazla olan- daha değerlidir..bilinmeyenin kıymeti de az olmasında değildir.

İyi haftalar.


huseyinkuru@sunflower.com.tr