29 / 04 / 2024

Aidat gecikme faizi hesaplama formülü!

Aidat gecikme faizi hesaplama formülü!

Apartmanın temizlik, bakım ve onarımı gibi giderler için kat maliklerinin belirli oranlarda aidatlar vermesi gerekiyor. Peki aidat verilmezse ya da geciktirilirse yaptırımları neler? İşte,aidat gecikme faizi hesaplama formülü!



Aidatlar apartmanın kapıcısı, kalorifercisi, bahçıvanı ve bekçisi gibi giderleri için tüm kat maliklerinden belirli oranlarda toplanıyor. Aidat bedeli, kat malikleri genel kurul toplantısında belirleniyor.


Aidatlarda kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. 


Oturduğunuz taşınmaz içerisinde  havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili açıklamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda açıklanıyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.


Ödemelerinizi yapmadığınız takdirde yönetici aleyhinizde icra takibi yapabilir mal varlığınıza haciz koyabiliyor.Yönetici bunun yanında sizden aylık yüzde 10 gibi yüksek bir faiz talep edebiliyor.


Aidat gecikme faizi hesaplama formülü!

Son ödeme tarihi her ayın 8'si ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 8'inden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. Kaç gün geciktiğinin önemi olmuyor. Yani 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor. Apartman aidatı gecikme faizi hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor.


Site aidatları neye göre belirlenir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön