Aidat neye göre hesaplanır?
Aidat neye göre hesaplanır? Aidat bedeli nasıl belirlenir? Tüm kat maliklerinin söz konusu aidatı ödemeleri zorunlu mu oluyor? Gibi aidat ile ilgili sorularınızın yanıtı haberimizde...
Aidat neye göre hesaplanır?
Apartman ve konut sitelerinde ödenmesi gereken aidat bedeli neye göre belirleniyor? Herkesin bu aidatı ödemesi zorunlu mu? Boş daire için aidat ödenir mi, gibi aidat ile ilgili sorularınızın yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor.
Kanuna göre söz konusu aidat neye göre belirlenir, diyorsanız hemen yanıtlayalım. Apartman ve site aidatları için kat maliklerinden alınması gereken bedel, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirleniyor. Örneğin oturduğunuz yer bir konut sitesi ise ve sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.
Aynı zamanda aidatlar, apartman veya sitede ileride yapılacak bakım ve onarım işleri için, günlük hizmet işleri için de alınıyor. Bu nedenle aidatı belirleyen faktörler arasında bu hizmetler de yer alıyor.
Peki "Apartman veya site aidatını herkes öder mi?" sorunuzu yanıtlandıralım. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı tüm maliklerin ödemesi zorunlu tutuluyor. Söz konusu esaslar kanunda şu şekilde geçiyor:
"Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür."
Bu hükümlere bakıldığı zaman daire boş olsun veya olmasın tüm kat maliklerinin belirlenen aidata katılımının zorunlu olduğunu görüyoruz.
"Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür."