Emlak Konut

Aidatlar cep yakıyor! Ev sahipleri ve kiracılara uzmanlardan önemli uyarılar!

Günümüzde hem konut satın almak hem de kiralamak ayrı bir sıkıntı. Çünkü hem satılık hem kiralık ev fiyatları el yakıyor. İşin kötüsü ilçeden ilçeye değişmekle birlikte aidatlar da giderek yükseliyor. Uzmanlar hem ev sahiplerini hem kiracıları yüksek aidatlara karşı uyarıyor.Kiralık konut fiyatlarındaki yüksek artışların yanı sıra yüksek aidatlar da işin başka bir boyutu

Türkiye genelinde artan konut fiyatları milyonlarca insanların en büyük sorunlarından birisi. Kiralık konut fiyatlarındaki yüksek artışların yanı sıra yüksek aidatlar da işin başka bir boyutu. Eva Gayrimenkul Değerleme’nin araştırmasına göre, aidatlar son 1 yıl içerisinde İstanbul’da yüzde 40 ile yüzde 154 arasında artış gösterdi.

Aidatlarda ortalama artış oranının yüzde 77 olduğunu kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, 2022 yılı ile 2023 yılı karşılaştırmasına göre yaklaşık 9 ilçenin artış oranının yüzde 100’ün üzerinde olduğuna değindi.

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, 100 metrekarelik bir daire için ödenen ortalama aylık aidatları inceleyen Eva Gayrimenkul Değerleme ilçe ilçe en yüksek artış oranının yaşandığı bölgeleri mercek altına aldı. Araştırmaya göre çıkan sonuçlar şöyle sıralandı:

- En yüksek rakam 2 bin 600 lira ile Beşiktaş’ta görülüyor. Beşiktaş’ı 2 bin lira ile Şişli ilçesi, bin 800 lira ile Kadıköy, bin 750 lira ile Sarıyer ve Ataşehir ilçeleri izliyor. Aidatların en düşük ilçeler ise Silivri ve Çatalca.

-İstanbul’da 100 metrekarelik daire başına ortalama aidat tutarı minimum 500 lira. Lüks sitelerde ise bu rakam 12 bin liraya kadar ulaşıyor.

-Beşiktaş’ta marka bilinirliği yüksek projelerde ortalama 100 metrekare dairelerin aidatları 12 bin lira civarındayken, 200 metrekarelik konutlarsa ise bu rakam 15 bin TL’yi buluyor. 250 metrekare ve üzerinde konutların aidatları ise 17 bin lirayı aşıyor.

ÖNEMLİ UYARILAR

Serkan Bal, Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberde ev alırken veya kiralarkan satış ve kira bedelinin yanı sıra vatandaşların mutlaka aidatı da sorgulamasını önerdi. Beklentinin üzerinde bir aidat rakamının alım veya kiralama kararını etkileyeceğini savunan Bal, şu uyarılarda bulundu:

“Yönetim planlarını mutlaka okuyun. Aidatların nasıl toplandığını ve aidat rakamını mutlaka öğrenin. Henüz yeni başlayan bir projeden ev satın alacak iseniz bu sefer ortak alanlara, peyzaja, kaç giriş kapısı olduğuna dikkat etmenizde yarar var. Çünkü bu alanların çok fazla olması aidatların yüksek olacağı anlamına gelebilir. Ev sahibiyseniz gerçekleştirilen yönetim toplantılarına, genel kurullara mutlaka iştirak edin. Böylece gider kalemlerini sorgulamanız mümkün olur. Ayrıca sözkonusu toplantılarda alınan kararlara itiraz edebilirsiniz. Eğer bir usulsüzlük varsa, genel kurula katılmayanlar toplantı tarihinden sonra 6 ay, katılanlar 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açma hakkınız bulunmakta. Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor, ancak artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, bu sefer olağanüstü genel kurul talebinde bulunabilirsiniz. “