Kent Haberleri

 Aile Bakanlığı açıkladı… Mart’ta hesaplara yatıyor! 12 ay boyunca tam 1.250 lira ödenecek

Para sıkıntısı yaşayan binlerce vatandaşa ilaç gibi gelecek ödeme Mart Ayında yapılacak. Peki 1.250 liralık bu ödemeden kimler yararlanabilir? İşte ayrıntılar… Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eliyle gerçekleştirilen destek ödemelerine, değişen koşullara göre yenileri de ekleniyor

 Ekonomik sorunlar vatandaşın belini bükerken, devlet tarafından çeşitli başlıklar altında destek ödemeleri yapılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eliyle gerçekleştirilen destek ödemelerine, değişen koşullara göre yenileri de ekleniyor.

Geçim sıkıntısı yaşayan pek çok vatandaş için önemli bir bir miktar olan 1.250 Türk Lirası ödemenin şartları ise  Bakanlığın resmi web sitesinde ayrıntılı olarak açıklanıyor.

Yararlanacak pek çok kişiyi ferahlatacak bilgiler peş peşe geldi.  Bakanlığın sağladığı 1.250 lira destek ödemesi Mart ayında hak sahiplerinin hesaplarına birer birer yatırılacak.

Deprem nedeniyle pek çok ödeme, maaş ödemeleri dahil öne çekilirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çeşitli alanlarda ihtiyacı olan vatandaşlara yaptığı destek ödemelerinin tarihinde bir gecikme olup olmayacağı, erken ödeme yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

 Peki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yapacağı 1.250 liralık ödemeyi almak için gerekli şartlar neler? Ödeme ne zaman yapılacak?

Bakanlık bu konuda çalışmalarına aksatmadan devam ediyor. Buna göre,  1.250 liralık ödemenin ise Mart ayında hak sahibi olanların hesaplarına yatırılacağı kaydedildi.

12 AYA KADAR ÖDENECEK

Söz konusu ödeme, “Aile Destek Programı’ kapsamında yapılacak ve  başvuru yapan ya da durumları tespit edilen ihtiyaç sahibi aileler, bu ödemeden en fazla 12 ay boyunca yararlanabilecek.  

Bakanlığın resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre, hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarına göre tespit edilen 4 farklı gelir aralığı için farklı yardım tutarları  ödenerek,  bu ailelerin aylık olarak  desteklenmeleri sağlanacaktır.

Bakanlığın sitesinde yapılan açıklamada, Aile Destek Programı için yapılacak başvurular,  e-Devlet Kapısı aracılığıyla ya da kişinin ikametgâh adresinde bulunan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat gitmesiyle yapılabiliyor.

KİMLER BU ÖDEMEDEN YARARLANAMAZ?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu ödemesine başvurusu kabul edilemeyen kişiler şöyle belirtildi:

Başvuruda bulunacak kişinin;

Türk vatandaşı olmaması,

Mavi Karta sahip olması,

Yerleşim adresinin yurt dışında bulunması,

18 yaşını doldurmamış olması,

Aile içinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan veya yurtdışında çalışmakta olan, yurtdışı borçlanmış olan veya özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması durumlarında, bu ödeme için yapılmış başvurular değerlendirmeye alınamayacaktır.

Buna ek olarak, kişinin tutukevi ve cezaevindeki hükümlü veya tutuklu olması, öğrenci yurtlarında ikamet eden öğrenci olması, yetiştirme yurdu gibi bakım yerleşkelerinde bulunan kişilerden olması ve zorunlu askerlik görevini sürdüren er/erbaş statüsündeki askerler olması durumunda, başvurular hane yaklaşımı çerçevesinde dikkat alınamıyor. Bu kişiler, söz konusu nedenle program kapsamı dışında bırakılıyor.

 

 KİMLER YARARLANABİLİR?

Aile Destek Programına başvuranlardan, başvurusu geçerli kabul edilenler, hanenin sosyoekonomik profilinin ve gelir seviyesinin belirlenmesi için ikametgahındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yönlendirilecek.

Sözkonusu ailelerden 3294 sayılı Kanun içerisinde olduğu tespit edilenler, bu tespiti takip eden ödeme dönemi içinde, destek programından yararlanabilecek.

Destek ödemesine hak kazanan ailelere  sağlanacak destek tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin dâhil olduğu gelir aralıkları göre tespit ediliyor.

MART AYINDA HAK SAHİPLERİNİN HESABINDA OLACAK

Bakanlık, destek ödemesi kapsamında toplam 3 milyon aileye 2.9 milyar TL ödeme gerçekleştirecek.  Çocuk desteği bileşeni çerçevesinde 2.2 milyon aileye 919 milyon TL  yatırılacak.  Aile destek ödemeleri çerçevesinde hak sahibi ailelere Mart ayında ödenecek miktar şu şekilde belirleniyor;

Hane geliri 450 TL ve altı olanlar 1.250 TL,

Hane geliri 450 TL üzeri – 911,15 TL ve altı olanlar 1.100 TL,

Hane geliri 911,15 TL üzeri – 1372,30 TL ve altı olanlar 950 TL,

Hane geliri 1372,30 TL üzeri – 1833,45 TL’den daha düşük ise  850 TL ödeme yapılacak.

 Önemli… Tasarruf edeyim diye koca evden olmayın! Tapunuzu bile kaybedebilirsiniz!

 Ev hanımları, müjde… Bu para sizin!  Başvuranın hesabına 7 bin lira yatırılıyor…

 Nakite sıkıştıysanız hediye gibi gelecek... Denizbank’tan ay sonuna kadar başvurana tam 10 bin lira!