Kent Haberleri

Aile Bakanlığı yeni ödeme müjdesiyle bombayı patlattı! Başvuran aynı ay içinde PTT’den parasını alacak!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca herhangi bir gelir durumuna bakılmadan yeni doğum yapan tüm annelere doğum yardımı sağlanıyor. Başvuran annelere, ilk bebeği için 300 TL, ikinci bebeği için 400 TL, üçüncü ve sonraki bebekler için de 600 TL ödeme yapılıyor. Türk vatandaşı tüm anneleri kapsayan doğum yardımında canlı doğan ilk bebeği için 300 TL, ikinci bebeği için 400 TL, üçüncü ve sonraki bebekler için de 600 TL ödeme yapılıyor

İlk defa 2015 yılı mayıs ayında başlatılan doğum yardımı uygulaması Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı takibinde gerçekleştiriliyor. Türk vatandaşı tüm anneleri kapsayan doğum yardımında canlı doğan ilk bebeği için 300 TL, ikinci bebeği için 400 TL, üçüncü ve sonraki bebekler için de 600 TL ödeme yapılıyor. Söz konusu destek ödemesinden faydalanabilmek için bazı şartları taşımak gerekiyor.

DOĞUM YARDIMI ŞARTLARI NELER?

Doğum Yardımı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine veriliyor. Annenin ya da babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı veya Mavi kart sahibi olması gerekiyor. Doğum Yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmesi söz konusu olmuyor.

Fakat ödeme tutarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılıyor.

DOĞUM YARDIMI BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?

Doğum yardımı başvuruları için ilk olarak bebeğin ilgili nüfus müdürlüğünde kayıt işleminin yapılması gerekiyor. Ardından "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi" ile şahsen ya da posta, kargo aracılığıyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapılabiliyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin ise çalıştığı yere müracaat etmesi yeterli oluyor. Yurt dışında yaşayan kişiler de başvurularını, büyükelçilikler ve konsolosluklar üzerinden gerçekleştirebiliyor.

İşte detaylar...

BAŞVURAN AYNI AY İÇERİSİNDE PTT'DEN PARASINI ÇEKEBİLECEK

Doğum yardımı ödemeleri, başvurunun Doğum Yardımı Sistemi'ne girildiği ayı takip eden ay içinde yardım almaya hak kazanan kişiler PTT şubelerinden çekilebiliyor.

HAMİLEYKEN DOĞUM YARDIMI BAŞVURU YAPILIR MI?

Hayır, Doğum Yardımı başvurusu sadece canlı doğumlar için yapılabilir. Bu nedenle canlı doğum gerçekleştirmeniz ve söz konusu nüfus müdürlüğünde çocuğunuzun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra başvuru yapabilirsiniz.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ NE KADAR?

Başvuran annelere, ilk bebeği için 300 TL, ikinci bebeği için 400 TL, üçüncü ve sonraki bebekler için de bir kerelik 600 TL ödeme yapılıyor.

Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı ücretiyle yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir. Kurumlarından aldıkları ödeme daha fazla ise Doğum Yardımı ödemesi yapılması söz konusu olmaz.

DOĞUM YARDIMI SADECE ANNEYE Mİ ÖDENİYOR?

Doğum Yardımı başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı/Mavi kartlı olması durumunda anne üzerinden yapılır. Annenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı/Mavi kartlı olmaması ya da annenin vefat etmiş olması durumunda söz konusu işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba üzerinden yapılır.

DOĞUM YARDIMI HER AY MI YAPILACAKTIR?

Hayır. Doğum Yardımı bir sefere mahsus bir yardımdır. 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için tek seferlik mahsus ödeme yapılır.

KVKK’dan TikTok’a rekor ceza! Bakın TikTok neden ceza yemiş!

Tarım Bakanlığından flaş hamle! Kırmızı ette devrim gibi bir dönem başlıyor! Bu uygulama çok tartışılacak!

SEDDK çok sayıda personel alacak! İş arayanlar hemen baksın!