Kent Haberleri

Aile Bakanlığı'ndan en büyük haziran müjdesi geldi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan destek ödemeleri hakkında bomba bir müjde geldi. Müjdenin asgari ücretle yakından ilgisi var. İşte detaylar... Asgari ücrete yapılan zamdan sonra aile destek ödemelerinde de değişiklikler olacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklanan müjdelerin en büyüğü geliyor hazır olun. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra aile destek ödemelerinde de değişiklikler olacak. İşte detaylar... 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının ardından yeni asgari ücret miktarı da belli oldu. 13- 19 Haziran tarihlerinde yapılan toplantılardan net bir rakam çıkmazken, bugün itibarıyla asgari ücret yüzde 34 artış ile birlikte net 11 bin 402 TL’ye kadar yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu zamlı tutarların 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacağına işaret ederken, 400 TL’lik asgari ücret desteğinin de 500 TL’ye yükseltildiği açıklandı.

SOSYAL YARDIM PARASINA DA ZAM YOLDA

Asgari ücrete gelen zamla birlikte pek çok kalemde de artış bekleniyor. Özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sunduğu sosyal destek ödemeleri, işsizlik maaşı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması gibi çeşitli kalemlerin ödeme miktarlarının da değişmesi bekleni

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı 65 yaş aylığı 2.604 TL’den 3.489 TL’ye yükselirken, engelli aylığı da yüzde 40-69 oranındaki engelli bireyler için bin 738 TL’den 2 bin 346 TL’ye yükseldi. Bunun yanı kıdem tazminatı 13 bin 410 TL’ye, işsizlik maaşında da en düşük 5.365 TL, en yüksek 10.731 TL’ye çıkarıldı.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar için sunulan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da değişiyor. Asgari ücret zammıyla birlikte en düşük primin günlük 143 TL, en yük primin de 930 TL olduğu biliniyor. Staj ücretleri de zamla birlikte değişirken, son olarak 2 bin 552 TL’den 3 bin 420 TL’ye çıkarıldı.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de aylık 300.24 TL’den 402 TL’ye çıkarılıyor. Asgari ücretin değişmesiyle birlikte rapor ücretleri de ayakta tedavi için günlük 300 TL, yatarak tedavide de 224,76 TL ödeme yapılacak.

Evde bakım maaşı alan vatandaşlar için de ödeme tutarlarının değişmesi bekleniyor. Geçtiğimiz sene 3 bin 336 TL olan evde bakım maaşı 2023 Ocak zammı ile birlikte 4 bin 336 TL’ye yükselmişti. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte bu miktarın 5 bin TL’nin üzerine çıkması bekleniyor.