Kent Haberleri

Aile Bakanlığından kadınlara peş peşe destek ödemeleri! Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınlara destek ödemelerine devam ediyor. Peki, Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı desteği ne kadar, kaç TL? İşte detaylar..Yeni doğum yapan anneler için devlet tarafından sağlanan doğum parası 2023 asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte merak konusu oldu

Kadınlar Aile Bakanlığı tarafından sağlanan destek ödemelerini ve detaylarını sorguluyor. Yeni doğum yapan anneler için devlet tarafından sağlanan doğum parası 2023 asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte merak konusu oldu. 

Bilindiği üzere asgari ücret 2023 yılı için brüt 10 bin 8 TL, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak açıklnmıştı. Birçok kalemi etkiyene asgari ücret zammı annelere sağlanan destek ödemelerine de etki etti.

Peki, 2023 doğum parası, çocuk desteği ve emzirme ödeneği ne kadar, kç TL? İşte detaylar...

CNNTürk'te yer alan detaylara göre, Kadınlar doğum yaptıklarında üç, bazı durumlarda ise dört ayrı ödenekten faydalanıyor. Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca emzirme ve doğum parası ile yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de sağlanıyor.

ANNELERE YAPILAN DOĞUM ÖDEMELERİ NE KADAR?

Rapor, iş görmezlik desteği: doğum öncesi ve sonrası toplam yapılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi ile hesaplanıyor. Anne ikiz ve üçüz doğum yaptığında ise bu süreye 2 hafta daha katılıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’ den inceleniyor. Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni tamamlandıktan sonra yatıyor. Veya başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek alınıyor.

Doğun yardım parası: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası desteği sağlanıyor. İlk çocuk için 300 lira, ikinci için 400 lira, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira para desteği sağlanıyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli olurken çocuğun doğum belgelerininin de götürülmesi gerekiyor.

Çoklu doğum desteği: En fazla 24 ay verilen ‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğum yaşayan dar gelirli ailelere, 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 sene boyunca aylık 150 TL ödeme yapılıyor. Hanedeki kişi başına gelir şartı, 2022 yılı için 1.416 TL oldu.

Emzirme ödeneği: Emzirme ödeneği almak için de kadının çalışıyor olması, kendi işini yapması yahut eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması yeterli oluyor. Her sene bu ödenek yeniden belirleniyor. Geçen sene tutar 316 TL'ydi. 2023 yılı için henüz rakam belli değil. 

Mutfak tüpüne dev zam geldi! Büyük tüp bir rekor daha kırdı! Aygaz, İpragaz, Bizimgaz 14 Haziran 2023 fiyat listesi!

Bilgiçler Yapı'dan Bayrampaşa'ya ofis ve ticari ünitelerden oluşan yeni proje! Yakında ön satışta!