Kent Haberleri

Aile destek paketini boş verin, hemen buna bakın! Tek seferde 200 bin TL verilecek, faiz maiz yok

Aile destek paketi almak isteyen çok sayıda vatandaş var. Ancak devlet tarafından yeni bir paket açıklandı. İşte paketin detayları... Vatandaşların paketten faydalanmak için başvuruları devam ediyor

Aile destek paketi almak isteyen çok sayıda vatandaş var. Vatandaşların paketten faydalanmak için başvuruları devam ediyor. Ancak uzmanlar, vatandaşların diğer paketlere de bakması ve uygun olanlara başvuru yapması gerektiğini ifade ediyor. İşte bu paketlerden biri de çiftçilere yönelik hazırlanan paket. Paketin detayları Bakan tarafından duyuruldu. 

Geçimini çiftçilikle sağlayan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren sevindiren haber geldi. Bu haber ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından duyuruldu. Bakan Kirişçi yaptığı açıklamalarında çiftçilere 100.000 TL verilen krediyi 200.000 TL’ye çıkardıklarını ve 0 faiz uygulanacağını paylaştı.

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yapmış olduğu açıklamaya göre çiftçilere verilen sıfır faizli 100.000 TL kredinin alınan yeni karar neticesinde 200.000 TL’ye çıkarıldığını açıkladı. Konu ile ilgili olarak Bakan Kirişçi açıklamalarında Türkiye’deki anlık enflasyonun yaklaşık %84 civarlarında olmasına rağmen çiftçilerimize sıfır faizle kredi kullandırdıklarını paylaştı. Ayrıca yapılan açıklamanın devamında üst limiti arttırılan Çiftçi Kredisi’ne yönelik ayrıntılar da paylaşıldı.

 

Birçok kişiyi sevindirecek bu haber ile ilgili Bakan Kirişçi açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Çiftçilerimizin ürettiği ihracat ürünlerinde Türkiye ekonomisine yıllık hatta 2022 yılı sonunda 30 milyar dolara yakın katkı sağlayacak. Bir ülkenin bel kemiği tarım ve çiftçilerdir. Gıda krizinde dünya ülkeleri temel ihtiyaç ürünlerine erişimde sorun yaşarken ülkemiz ve dünya geneli tarımın yaygın olduğu ülkelerde vatandaşlar sıkıntı yaşamadan krizi atlattı.

Yani bugün yüzde 84 enflasyon olan ülkede biz üreticilerimize sıfır faizli kredi kullandırıyoruz. Bunun sınırı 100 bin TL’ydi. Şimdi biz bu 100 bin TL’lik limiti 200 bin TL’ye çıkardık bu son yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla.” 

ÇİFTÇİLERE VERİLEN DİĞER DESTEKLER

Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu destek sağlanarak tarım teknolojileri geliştirilebilir ve çiftçilerin faaliyetlerini daha etkin şekilde sürdürebilmesine yardımcı olunur. Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım alanında bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi için hazırlanan projeleri desteklemektedir. Hazırlanan projelerin çiftçiler ve tarımsal sanayicilere de aktarılmasını sağlayan bakanlık, her yıl bünyesinde hazırladığı bir kurul ile tarım alanında öncelikli konular belirlemekte ve bu konulara uygun projeler için çağrıda bulunmaktadır. Özellikle teknolojik tarım faaliyetleri ile ilgili projelere destek verilmekte ve geri ödemesiz hibelerle gençlerin tarımla ilgilenmeleri teşvik edilmektedir. Proje başvuruları Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) yapılmaktadır. Bakanlık tarafında desteklenmesine karar verilen projeler ise TAGEM internet sayfasından ilan edilmektedir. Proje destekleri proje sahiplerine Ziraat Bankası aracılığı ile ödenmektedir. 

Türkiye’nin tarımsal faaliyetleri ile ilgili ihtiyaçlarının doğru olarak tespit edilmesini sağlayan ve çiftçilerin ürün yetiştirilmesinden hasadına kadar verimli çalışmasını destekleyen Tarnet; tarımda sürdürülebilir gelecek için tarım teknolojileri ile ön plana çıkmaktadır. Verimliliğin artışı için tarımsal teknolojilerin öneminin farkında olan Tarnet, Ar-Ge faaliyetleri ile hem çiftçilere hem de tarım sektörüne destek sunmaktadır. 

Çiftçilere Verilen Hibe ve Destekler

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin daha verimli üretim yapabilmeleri, tarımsal faaliyetlerini daha etkili sürdürebilmeleri için hibe ve destekler sağlanmaktadır. Özellikle genç nesli köyde tutabilmek ve çiftçilikle uğraşmasını sağlayabilmek için verilen genç çiftçi kredisi dikkat çekmektedir. Çiftçilerin en çok rağbet ettikleri destek kredilerinden biri de hali hazırda üretim yapan çiftçilere verilen geri ödemesiz hibelerdir. Hibe destekleri için gereken şartlar Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından belirlenmektedir. Bunlara ek olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin iş birliği kapsamında verilen faizsiz ya da düşük faizli krediler de tarımsal faaliyetlerin desteklenmesinde önemli rol oynamaktadır. Gençlerin tarımsal faaliyetlerle uğraşmasını teşvik etmek amacıyla verilen genç çiftçi kredisinden 24-30 yaşları arasındaki çiftçiler yararlanabilmektedir. Krediden yararlanabilmek için üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmaları gerekmektedir. 

Tarım Destekleri

Tarım desteklerinden faydalanabilmeniz için tarımsal faaliyetlerde bulunmanız gerekmektedir. Çiftçilere ödeme yapılabilmesi için üreticilerin birtakım şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar arasında;

Tüm şartlar sağlandığı takdirde çiftçiye yapılacak hibe ya da kredi desteği Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktadır. Çiftçiye verilen hibe miktarı; ekilen ürünün cinsine, ne kadar alana ekildiğine ve ekilen ürünün miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Tarım ve Orman Bakanlığının Desteklediği Programlar 

30 Bin TL Faizsiz Finansman Desteği

Çiftçilere her sene faizsiz olarak 30 bin TL değerinde kredi desteği sunulmaktadır. Bu destek için Esnaf Kefalet Kooperatiflerine başvuru yapılmakta ve başvuru sonucu talepler değerlendirilmektedir. Olumlu olarak değerlendirilen başvurular Halk Bankasının onayını sunulur ve eğer bankada başvuruyu onaylarsa Halk Bankası tarafından çiftçiye faizsiz kredi desteği sağlanır. Aynı şekilde Vakıfbank da düşük faizli kredi vererek, çiftçilere tarımsal destek sunmaktadır.