Aile destek programında her ailenin bilmesi gereken bir detay var! Sakın bunu bilmeden başvurmayın
Aile destek ödemeleri başvuruları başladı. Hak sahiplerine ödeme yapılacak ancak bu detayı bilmeden başvuranların başvuruları kabul edilmeyecek. İşte o hayati detay... Vatandaşların bu konudaki merakı devam ederken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı konuyla ilgili vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor
Aile destek ödemelerinin başlamasının ardından milyonlarca vatandaş da ödenekten yararlanabilmek adına e devlete başvurdu. Vatandaşların bu konudaki merakı devam ederken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı konuyla ilgili vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.
BİR DETAY OLMADAN SAKIN BAŞVURMAYIN
Aile destek ödemelerine her Türk vatandaşın başvurabildiği doğru ancak bunun da bir sınıflandırması var. Eğer aile destek programına bir detaya hakim olmadan başvurursanız başvurunuz değerlendirmeye bile alınmayacak.
MAVİ KART SAHİBİYSENİZ DİKKAT
Eğer mavi kartınız varsa, aile destek ödemesine başvursanız bile başvurunuz değerlendirmeye alınmayacak. Bu nedenle başvuranların bu detaya dikkat etmesi gerektiği ifade edildi.
Aile Destek Programı ile ihtiyaç sahibi ailelerin, Haziran 2022-Mayıs 2023 döneminde en fazla 12 aylık süre ile hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için farklı yardım tutarları ile aylık periyotta desteklenmeleri sağlanacaktır.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Başvuran kişinin;
- Türk vatandaşı olmaması,
- Mavi Kart sahibi olması,
- Yerleşim adresinin yurt dışında olması,
- 18 yaşından küçük olması,
- Hanesinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması,
durumlarında başvurular değerlendirmeye alınamayacaktır.
Bunun yanında başvuranın; cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü veya tutuklu olması, öğrenci yurtlarında kalan öğrenci olması, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunan kişilerden olması ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerler olması halinde başvurular hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler program kapsamı dışında tutulmuştur.
Aile Destek Programı kapsamındaki geçerli başvurular, hanenin sosyoekonomik profilinin ve gelir seviyesinin belirlenmesi için ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına iletilecek olup bu hanelerden 3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu tespit edilenler, bu tespiti takip eden ödeme dönemi itibarıyla söz konu destek programından yararlanabilecektir.
Hak sahibi hanelere sağlanacak destek tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin dâhil olduğu gelir aralıkları göre belirlenmiştir. Bu kapsamda aşağıdaki tabloda yer alan kişi başına düşen gelir tutarı aralıklarına göre;
Kişi başına düşen aylık gelir aralığı (TL)
Aylık Destek Tutarı (TL)
450 TL ve altı
600
450 TL üzeri ─ 911,15 TL ve altı
550
911,15 TL üzeri ─ 1372,30 TL ve altı
500
1372,30 TL üzeri ─ 1833,45 TL’den az
450
450 ile 600-TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay süreyle Aile Destek Programı ödemesi gerçekleştirilecektir. 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2023 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayı gerçekleştirilerek söz konu destek programı sona erecektir.
Hak sahiplerinin ve hanelerinin sosyoekonomik durumlarında Aile Destek Programı hak sahipliğini etkileyecek nitelikte değişiklik olduğunun sistem ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespiti halinde söz konusu destek programı ilgili hane için durdurulacak olup bu şekilde desteği durdurulan hanelerin ihtiyaç sahipliği durumunun yeniden tespiti halinde Aile Destek Programı yeniden başlatılacaktır.
Bunun yanında Aile Destek Programı başvurusu reddedilen kişilerin sosyoekonomik durumlarının değişmesi ihtimaline istinaden kişilere söz konusu destek programı kapsamında yeniden başvuru yapılması imkânı tanınmıştır.