22 / 11 / 2024
fuzul

Aile içi tapu devir nasıl yapılır ve ücreti nedir?

Aile içi tapu devir nasıl yapılır ve ücreti nedir?

Tapu devri yapılırken işlemler için gerçekleştirilen ödemeler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Buna göre, aile içi tapu devir ücreti için ne kadar ödeme yapılması gerekmektedir? İşte merak edilen detaylar...




Gayrimenkullerin aile içerisinde devredilmesi durumunda tapuda da işlem yapılması gerekmektedir. Tapu ve Kadastro Müdürlükleri’nde yapılacak tapu işlemleri için işlem sahipleri bazı ücretleri ödemek durumunda kalıyorlar. Bu çerçevede yapılacak olan ödemelerin ne kadar olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Tapu devrinin aile içinde yapılıyor olması masrafın daha az miktarlarla olacağını düşündürüyor. Fakat, işin aslı yapılacak işlemlerde ortaya çıkan ücretlerle ortaya çıkıyor.

İKİ TÜR DEVİR İŞLEMİ YAPILABİLİR!

Aile içinde tapu devri yapılacaksa bu 2 farklı şekilde yapılabilir. Tapu devri bağış yolu ile gerçekleştirilebilir. Böyle bir durumda ortada parasal bir ödeme yoktur va direkt olarak gayrimenkul bağış yolu ile aile üyeleri arasında da el değiştirir. Babanın oğluna bir ev bağışlaması bu şekilde yapılacak bir tapu işlemidir.

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Diğer tapu devri şekli ise bilinen şekilde olan satış şeklinde olan tapu devridir. Bu devirde aile içinde tapu satışı gerçekleşir. Bedeli karşılığında gayrimenkul satışı aile üyeleri arasında yapılır. Bu her iki tür tapu devrinde de ödenecek olan tapu devir ücreti farklı bir şekilde olacaktır.

Aile içi tapu devir nasıl yapılır ve ücreti nedir?

NE KADAR TAPU DEVİR ÜCRETİ ÖDENİR?

Aile içi tapu devri yapılırken devir bağış şeklinde yapılacaksa ödenecek ücretin hesaplanması için bir formül uygulanıyor. Buna göre taşınmazın değerinin yüzde 6,831’i kadar ücret tapu devir ücreti olarak ödenmektedir. Bu harç ücreti gayrimenkulün emlak beyan değerinden düşük olmamalıdır.

Satıl yolu ile aile içinde tapu devri yapılacaksa burada normal tapu harcı ücreti alınmaktadır. Bu da gayrimenkulün satış değerinin yüzde 4’üdür. Tapuya beyan edilecek olan satış bedelinin yüzde 4’ü tapu harcı olarak ödenir. Satış yolu ile yapılan tapu devirlerinde genellikle daha az tapu devri ücreti olmaktadır.

Tapuda elektronik imza adımı: Gayrimenkul alım satımında peş peşe değişiklikler geliyor! 

Tapuda yeni dönem başladı! Eski kimlik ile tapu işlemi geçerli olacak mı?

Tapu sahipleri dikkat! Tapu sahiplerine 90 gün süre tanındı!

Miras paylaşımında paylar nasıl bölünecek? Miras alacakların işi kolaylaşacak...

Geçen sene yapılan tapu ve satış işlemlerinden hazineye 60 milyar lira katkı sağlandı!

Tapu sahipleri dikkat! Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren zorunlu uygulama nedir?


Geri Dön