Emlak Terimleri

Aile konutu kira sözleşmesinin feshi nasıl olur?

Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracılar fesih için eşinin rızasının gerekli olup olmadığını merak ediyor. Peki, aile konutu kira sözleşmesinin feshi nasıl olur?Tapuya şerh düşülerek gerçekleştirilen aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlayarak hakları korumayı amaçlayan kanuni bir uygulamadır

Aile konutu şerhi, eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenleme oluyor. Tapuya şerh düşülerek gerçekleştirilen aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlayarak hakları korumayı amaçlayan kanuni bir uygulamadır.

Kanunen, eş malik veya kiracı olmasa dahi oturulan evin aile konutu olarak belirlenmesini isteyebiliyor. Peki, bu şekilde aile konutu şerhi konulan kiralık evlerde kiracı eşinden izin almadan sözleşmeyi feshedebilir mi? Aile konutu kira sözleşmesinin feshi nasıl olur?

KİRALANAN EVE AİLE KONUTU ŞERHİ KONULMASI

Resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer aile konutu oluyor.

Aile konutu şeklinde kullanılan mülkün maliki olmayan veya kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş, ilgili tapu kütüğüne başvuruda bulunarak, taşınmaz kayıtlarına aile konutu olduğuna ilişkin şerhin tescilini bir dilekçe ile talep edebiliyor.

AİLE KONUTU ŞERHİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

............. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE

AİLE KONUTU ŞERHİ 

KOYDURMAK İSTEYEN : 
ADRESİ :
KONU   : Aile konutu şerhi konulması Talebinden ibarettir.


 
AÇIKLAMALAR : 
1. Tapuda,..... Mevkii ......Pafta ......Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ............. adına kayıtlıdır. Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız. Aile konutu olarak özgülenmiştir.

2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.

NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. Saygılarımla.
                                              
Ad Soyad         

EK : nüfus kayıt örneği

AİLE KONUTU OLAN KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

Aile konutu kira sözleşmesinin feshi ile ilgili hükümler Borçlar Kanunu'nun 349. maddesinde düzenleniyor.

MADDE 349- 

Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir. 

Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.

 

Kiraya enflasyondan yüksek zam yapılır mı?

Boş kira kontratı örneği 2022!

Emlak vergisi muafiyeti şartları 2022!