Kent Haberleri

Aile konutu satın alırken aman dikkat! Eviniz elinizden gidebilir!

Avukat Gizem Gezginci konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Gezginci, özellikle aile konutlarına dikkat çekti ve evli kişilerden ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli kriterler olduğuna dikkat çeken Avukat Gizem Gezginci, özellikle evli kişilerin konutlarını alırken neye dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

AİLE KONUTU NEDİR?

Aile konutu kavramı Türk Medeni Kanunu ile hayatımıza girmiş olup, hukukun; aile hukuku, miras hukuku, icra hukuku gibi farklı branşlarında da sık sık karşımıza çıkmaktadır. Türk Medeni Kanunu gerekçesinde, “eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekan” olarak tanımlanıyor. 

EVLİ KİŞİLERDEN KONUT ALIRKEN DİKKAT!

Aile konutu, eşlere tanıdığı haklar noktasında ayrı bir yere sahip ve kanunla özel bir korumaya tabi tutulmakta. Eşlere tanıdığı haklardan bazıları ise, rıza hakkı, mülkiyet hakkı, intifa hakkı, oturma hakkıdır. İşte bu noktada bazı hakları bilerek hareket etmek hukuki açıdan ileride bir sorun yaşamamak adına önem arz etmekte.

Zira evli bir kişiden konut alınması söz konusu olduğunda satın aldığınız konut aile konutu ise az önce bahsettiğim haklardan mülkiyet hakkı devreye girmekte.  Bu hak ile eşlerden birinin aile konutunun maliki olduğu durumda diğer eşe karşı aile konutu üzerinde mülkiyet hakkına sahip olmakta.

Bu hakkın sonucu olarak, aile konutunun maliki olan eş, aile konutunu başkasına devredememekte, aile konutu üzerindeki hakları tapuda sınırlayamamakta, aile konutunu kiralayamamakta bununla birlikte kira sözleşmesini sonlandıramamaktadır. Bu durum Medeni Kanun’un 194. Maddesi ile düzenlenmiş olup söz konusu kanun şu şekilde;

“Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.” denilmekte. 

EŞİN RIZASININ ALINMASI GEREKİYOR

Avukat Gazginci sonuç olarak şu ifadeleri kullandı: ''Yani siz evli bir kişiden konut satın alacaksanız ve bu konut aile konutu ise satın aldığınız kişinin eşinin, söz konusu satışa ilişkin açık rızasını almaz iseniz, satış yapılmış olsa dahi satıştan sonra açılacak olan tapu iptali davası ile konutunuz elinizden geri alınabilir'' diyerek konut almak isteyenleri uyardı. 

Almanya, ev alan Türklere 30 bin Euro verecek! Ucuz kredi ve vergi muafiyeti de var!

Kiralık konut piyasasında kırmızı alarm! Yakında kiralık ev bulunamayacak!

Konutta alıcı da satıcı da yurt dışına yöneldi!