Emlak Terimleri

Aile konutu şerhi davasında yetkili mahkeme!

Aile konutu,resmi olarak evli olanların düzenli olarak oturduğu yerleşim yeri olarak adlandırılıyor.Peki,aile konutu şerhi davasında yetkili mahkeme neresidir?Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?

Aile konutu şerhi davasında yetkili mahkeme!

Düzenli yaşam amacıyla kullanılan, resmi olarak evli çiftlerin oturdukları konutlar, aile konutu kapsamına giriyor.Ancak sürekli oturulmayan, yazlık olarak kullanılan konutlar, aile konutu sayılmıyor.  


Aile konutu kanununa göre aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor.Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.


Aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça tasarruf kararı veremiyor. Bu nedenle tapu üzerine aile konutu şerhi konulabiliyor.Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.


Aile konutu ile ilgili davalara aile mahkemeleri bakıyor, aile konutu şerhide aile mahkemelerinden istenebiliyor. Aile konutu şerhi için tapu müdürlüğüne başvuru yapmak yeterli oluyor. Bunun için bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.


Aile konutu şerhi için gerekli belgeler;

- İkametgah belgesi 

- Evliliği belgeleyen nüfus kayıt örneği 

- Nüfus cüzdanı ek yapılarak, istek dilekçesi ile Tapu Müdürlüğü'ne başvurulması gerekiyor.


Aile konutu şerhi varsa haciz gelir mi?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com