Aile konutu şerhi konulmasının şartları!
Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eşe verilmiş çok önemli bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, aile konutu şerhi konulmasının şartları nelerdir?
Aile konutu şerhi konulmasının şartları!
Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eşe verilmiş çok önemli bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekiyor. Tanımda da belirtildiği gibi ailenin yaşamını sürdürdüğü bir konuta aile konutu şerhi işlenebiliyor.
Tapu Sicil Müdürlüğü’ne aile konutu olarak kullanıldığına ilişkin birtakım evraklar sunulduğu anda, ilgili tapu sicil müdürlüğü bu işlemi yapmakla yükümlü sayılıyor.
Aile konutu şerhi ile aile konutu olarak kullanılan gayrimenkule ilişkin kira sözleşmesi veya mülkiyet hakkı, malik (sahip) veya taraf olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemiyor, konut üzerindeki haklar sınırlanamıyor.
Ailenin menfaati söz konusu olduğu durumlarda, rıza göstermeyen eş için diğer eş hakim müdahalesi talep edebiliyor. Kanun gereğince bu şerh işlemi için malik olmayan eşin tapu müdürlüğüne başvurusu ile işleniyor.
Ancak aile konutu şerhinin etkisi evlilik birliğinin devam etmesi ile sınırlı olarak karşımıza çıkıyor. Eğer boşanma davası sırasında bu şerh hakim tarafından kararlaştırılmış ise boşanmaya karar verilmesi durumunda, kararda boşanmanın kesinleşmesi ile birlikte aile konutu şerhinin de kaldırılması konusunda karar verilmesi gerekli oluyor.
Aile konutu şerhi nedir nasıl konulur?
http://emlakkulisi.com/aile-konutu-serhi-nedir-nasil-konulur/373027
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com