Aile konutu şerhi şartları!
Aile konutu, bir ailenin yaşamını devam ettirdiği konut oluyor. Tapuya ile konutu şerhi konulabilmesi için bazı şartlar aranıyor. Peki, aile konutu şerhi şartları nelerdir?
Aile konutu şerhi şartları!
Aile konutu, bir ailenin yaşamını devam ettirdiği konut oluyor. Bu konut, malik olmayan eş tarafından tapuya şerh ettirilerek koruma altına alınabiliyor. Böylece, malik olan eş şerh konulan aile konutunu diğer eşten izin alamadan satamıyor.
Aile konutunun tapuya şerh edilebilmesi için gerekli belgeler ile birlikte tapuya müracaat edilmesi gerekiyor. Ancak şerh konulacak evin aranan koşullara da uygun olması gerekiyor. Peki, aile konutu şerhi şartları nelerdir?
Aile konutu şartları:
Bir taşınmazın aile konutu olarak kabulü için evlilik birliğinin varlığı ve eşlerin devamlı surette o taşınmazda oturmaları koşulu aranmaktadır.
Dolayısıyla, hukuken evli sayılmayan çiftlerin yaşadığı veya eşlerin zaman zaman oturduğu örneğin yazlık vasıflı taşınmazlar aile konutu olarak değerlendirilmemektedir.
Aile konutu şerhi dilekçesi:
............. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
AİLE KONUTU ŞERHİ
KOYDURMAK İSTEYEN :
ADRESİ :
KONU : Aile konutu şerhi konulması Talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1. Tapuda,..... Mevkii ......Pafta ......Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ............. adına kayıtlıdır. Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız. Aile konutu olarak özgülenmiştir.
2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. Saygılarımla.
Ad Soyad
EK : Nüfus kayıt örneği
Aile konutu şerhi harcı ödenir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com