Aile taşınmazlarına tedbir konulabilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Annem vefat etti, onun maaşı babama kaldı. Babam ise varlıklı, gayrimenkulleri var ancak ben muhtaç olduğum halde bana bakmıyor. Ben babamdan nafaka alabilir miyim, mallarına tedbir koyabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Annem vefat etti, onun maaşı babama kaldı. Babam ise varlıklı, gayrimenkulleri var ancak ben muhtaç olduğum halde bana bakmıyor. Ben babamdan nafaka alabilir miyim, mallarına tedbir koyabilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Annem vefat etti, onun maaşı babama kaldı. Babam ise varlıklı, gayrimenkulleri var ancak ben muhtaç olduğum halde bana bakmıyor. Ben babamdan nafaka alabilir miyim, mallarına tedbir koyabilir miyim?
★ ★ ★ ★ ★
Önce şunu söylemeyi bir görev addettim. Bir baba muhtaç olan evladına nasıl bakmaz, nasıl yardım etmez, bunu anlamak mümkün mü? Bizde kabul edilen bir inanış var, “Yemez yedirir, giymez giydirir”... Anne-baba budur.
★ ★ ★ ★ ★
Çok ender tanık olduğum bir olayı anlatayım. Genç bir avukat olarak mahkeme salonunda sıramı bekliyordum. Benden önce bir boşanma davasına bakılıyor, kürsüde çok takdir ettiğim tecrübeli bir hakim. Davada çocukların velayeti konusu gündemde, anne de velayeti istemedi baba da. Hakim bir yol bulmaya çalıştı, taraflar ikna olmadı.
İkisi de istemeyince hakim bir karar verdi ama karardan önce de bir ders verdi. “Sokaktaki kediler, köpekler bile yavrularına sahip çıkıyor, siz bunu yapamıyorsunuz” dedi ve çocuğun bir yurda teslimine karar verdi. Boşanacak olan eşler bundan ders almadı ve kararlarından dönmedi. Bu tanık olduğum olay üzerinden yıllar yıllar geçti ama o sahneyi unutamadım. Utanç vericiydi.
★ ★ ★ ★ ★
Şimdi de bir evlat benzer bir yakınmada. Doğrusu mektubu çok kısa, yaşının ne olduğu belirsiz, hayat şartları açıklanmamış ama netice olarak belli ki muhtaç. Ben şimdi kendisine dava açmasını önereceğim ama bir dava açmak herkes için kolay mı? Bizlere kolay geliyor yıllarımızı bu işe vermişiz ama uzaktan bakınca hiç de öyle değil. Bir dilekçe yazmak bile şekle bağlı. Okuyucum için şunu söyleyeyim, bizim kanunumuza göre “Herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.” Bu durumda okuyucumun babasından nafaka talep hakkı vardır. Böyle bir talepte muhtaçlık durumu göz önüne alınır. Kendi sosyal durumu inceleneceği gibi toplumsal durum ve ekonomik durum da dikkate alınarak nafakaya karar verilir. Nafaka karar tarihi itibarıyla değil müracaat tarihi itibarıyla bağlanır. Okuyucum bir avukat tutmak imkanından da yoksunsa bulunduğu ildeki baroya başvurmasında da yarar vardır. Babanın mevcut mallarına mahkeme kararı olmadan tedbir koyulamaz.