28 / 04 / 2024

Airbnb yasasıyla günlük kiralık konut sayısı 2 ayda yüzde 435 düştü!

Airbnb yasasıyla günlük kiralık konut sayısı 2 ayda yüzde 435 düştü!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Airbnb düzenlemesi meyvelerini vermeye başladı. Günlük kiralık konut sayısı 2 ayda, 13 bin 472’den 3 bin adede kadar indi. Ayrıca bunun dışında güvenlik kontrolüne alınmış olan bu konutlar vergiye de tabi duruma getirildi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu yılbaşında son dönemlerde sık sık gündeme gelen günlük kiralık konutlar ile ilgili olarak başlatmış olduğu düzenleme kendini de yavaş yavaş göstermeye başladı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre 1 Ocak 2024 tarihinde internet ilanlarında 13 bin 472 adet şeklinde olan günlük kiralık konut sayısı 3 bin 94’e kadar indi. Ayrıca bunun dışında söz konusu konutların sahipleri vergiye tabi oldu. Yapılan bu düzenlemeyle beraber çok büyük sitelerdeki şikâyetler ve olaylarda da azalma yaşandı. Ayrıca aktarılan detaylara göre sistemden çıkan 10 binden fazla konut, aylık olarak kiralamaya döndü. Aylık şekilde eşyalı kiralanan konut sayısı da son 2 ayda 52 bine kadar çıktı.

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, İstanbul Esenyurt’ta bulunan 1079 konutlu büyük bir sitede günlük kiralık konut sayısı düzenleme öncesinde 224 adetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın getirmiş olduğu şartlarla beraber aynı sitede günlük kiralık konut sayısı 12’ye kadar indi.

Site sakinleri arasında yer alan Mehmet Arcak en büyük sorunlarının bu konutlar olduğunu dile getirerek, bu konutlara girenin çıkanın belli olmadığını. Çoğu zaman asayiş olayları yaşandığını ve kendilerini evlerinde güvende hissetmediklerini söyledi. Mehmet Arcak açıklamasında bu konutlara gelen kişilerin sitelerin sosyal tesislerinden de yararlandığını dile getirerek yapılan düzenleme ile beraber sitelerine huzur geldiğini,  çocuklarının artık sitede daha rahat dolaşabildiğini belirtti.

Airbnb yasasıyla günlük kiralık konut sayısı 2 ayda yüzde 435 düştü!

EŞYALI EV İLANI ARTTI

Emlakçı Murat Gözüpek de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada günlük kiralık konutların aylığa döndüğünü dile getirerek “Söz konusu yasa 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak ilk 2 hafta pek umursanmadı. Fakat denetimler artırıldıkça bu konutara tek tek de kilit vuruldu. Durum böyle olunca da konut sahipleri konutlarını aylık olarak kiraya vermeye başladı. Bu konutların çoğu eşyalı şekilde kiray veriliyor. Bizim elimizde bulunan konutların büyük bir bölümü de eşyalı. Bu evlerin hepsi de günlük kiralıktan dönen konutlar. Fakat fiyatlar normal konutların biraz üzerinde. Bu sebeple pek rağbet görmüyor” diye konuştu.

BELLİ KRİTERLER GETİRİLDİ

1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olan söz konusu bu düzenleme ile konutunu kiralayacak olanlardan ‘turizm belgesi’ talep ediliyor. İstenen bu belgeyi tapu sahipleri e-Devlet üzerinden şahsen yapmak zorunda. Ayrıca binada oturanlardan da imza toplanıyor. Büyük çoğunluğun kararına göre bu konutlar kiraya verilebiliyor. Ayrıca konut girişlerine ‘turizm amaçlı konut’ tabelası da yazılması verekiyor. Kiralanmış olan konutlarda da aynı otellerde olduğu gibi bazı belli şartlar aranıyor. Bunlara örnek vermek gerekirse, yastık yorgan, tuvalet-banyo, havlu gösterilebilir. Ayrıca bi konutta da en çok 12 kişi kalabiliyor.

AIRBNB GÜVENLİK KAMERALARINI KALDIRIYOR

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre diğer bir taraftan Airbnb, konutların içerisinde bulunan güvenlik kameralarını dünya çapında yasaklayacaklarını açıklamıştı. Söz konusu bu yasağın önümüzdeki ayın sonunda başlaması bekleniyor. Şirket konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bunu güvenlik kurallarını basitleştirmek ve misafirlerin mahremiyeti için yaptıklarını belirtmişti. Ayrıca söz konusu şirketin topluluk politikası yöneticisi Juniper Downs da açıklamasında çok az sayıda konutun içinde güvenlik kamerası olduğunu, bu nedele de az sayıda konutun etkileneceğini kaydetmişti.

 

Halkbank müşterilerine son 20 gün uyarısı! Müşterisi olup da bunu yapanların hesabına tam  750 TL yatırılacak!

A101'e 35 bin TL'ye üç tekerlekli elektrikli moped, 240 bin TL'ye çekme karavan geliyor! Perşembe günü satışta! 

Yeni ev alacaklar dikkat: Kuveyt Türk konut kredisi 60 aya varan vade fırsatıyla açıklandı!


Geri Dön