02 / 05 / 2024

Aizonai, depremde yıkılmasın diye taşınsın!

Aizonai, depremde yıkılmasın diye taşınsın!

Kütahyalılar, Antik Aizonai kentindeki tarihi heykellerin olası bir depremde zarar göreceğini belirtip, eserlerin taşınmasını istiyor. Aizonai, Simav fay hattı üzerinde ve Gediz'e 36, Simav'a ise 90 kilometre mesafede...



Nemrut Dağı'ndaki Komagene uygarlığından kalma tarihi heykellerinin tehlike içinde olması nedeniyle Kahta'ya bir müzeye taşınacağını açıklayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan Kütahyalılar'ın da bir talebi var: Kütahyalılar Simav deprem fayı üzerinde bulunan Antik Aizonai'deki tarihi eserlerin de müzeye taşınmasını istiyor. çavdarhisar ilçesi yakınlarındaki, Roma İmparatorluğu'nun önemli şehirlerinden Aizonai'de, 2000 yıllık tanrıça heykelinin de bulunduğu birçok tarihi eser ve Atina'daki spor yarışmalarında başarı gösteren atletlere ve sporculara verilen madalyalar yer alıyor. Kütahya Tanıtma Vakfı (KÜTAV) Başkanı Adil Özkan ve eski çavdarhisar Belediye Başkanı Mustafa Ertaş benzeri bulunmayan antik çağ eserlerinin deprem riski altında olduğunu belirtiyor. Aizonai'nin Simav fay hattı üzerinde ve Gediz'e 36, Simav'a ise 90 km. mesafede olduğunu hatırlatan yetkililer olası bir depremde antik kentin ve heykellerin yok olabileceği uyarısında bulunuyor.

TAPINAK SÜTUNLARI YIKILMIşžTI

Yetkililer '1970'te Gediz'de meydana gelen 7 şiddetindeki depremde, Aizonai'deki tapınakın bazı sütunları ykıldı. Bu sütunlar daha sonra onarım gördü. Bu heykel ve antik madalyalar sadece deprem tehlikesiyle değil Kütahya'nın sert iklimi nedeniyle de, risk altındadır. Detaylarında deforme olması kaçınılmazdır,' diyor.

İhsan Tunçoğlu / SABAH


Geri Dön