Ajans mavi kodlu uyarıyla yayınladı! Elinde altın doları euro TL ne olan varsa baksın pişman olmasın
Vatandaşlarımız ekonomik verileri yakından takip etmeye başladı. AA tarafından konuyla ilgili önemli bir veri yayınlandı. Yatırımcıların bu veriyi özel olarak analiz etmesi gerektiği belirtildi. AA tarafından bu vatandaşları yakından ilgilendiren bir haber geçildi
Türkiye'de dolar kurundaki oynaklık ve enflasyondaki ciddi artış nedeniyle elinde parası olan vatandaşlar da ekonomik verileri yakından takip etmeye başladı. AA tarafından bu vatandaşları yakından ilgilendiren bir haber geçildi.
AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 30 Kasım Çarşamba günü açıklanacak 2022 yılı 3. çeyrek GSYH verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Anket sonuçlarına göre, ekonomistler bu yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3,9 büyümesini bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 3 ile yüzde 4,8 aralığında yer aldı.
Ekonomistlerin 2022 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 5,2 olarak gerçekleşti. Ekonomistlerin 2022'ye ilişkin büyüme beklentileri, en düşük yüzde 4,5 ve en yüksek yüzde 5,7 oldu.
Türkiye ekonomisi, 2022'nin ilk çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme kaydetmişti.
TÜRKİYE'NİN BÜYÜME RAKAMLARINA İLİŞKİN SON VERİLER
Türkiye'nin büyüme rakamlarına ilişkin son veriler ise şu şekilde şekillendi:
- GSYH 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 oranında büyüme kaydetmiştir.
- İkinci çeyrekte tarım sektörü yüzde 2,9 oranında küçülürken, sanayi sektörü yüzde 7,8 ve hizmetler sektörü (inşaat dâhil) yüzde 9,7 oranında büyüme kaydetmiştir.
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH büyüme oranı 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 olarak gerçekleşmiştir.
- Söz konusu dönemde toplam sabit sermaye yatırımları yüzde 4,7 oranında artarken; özel tüketim ve kamu tüketimi harcamaları sırasıyla yüzde 22,4 ve yüzde 2,3 oranlarında artmıştır. Net ihracatın büyümeye katkısı ise 2,7 puan olmuştur.
- Toplam SSY altında yer alan inşaat yatırımları 2022 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 10,9 oranında azalırken, makine teçhizat yatırımları ise yüzde 17,8 oranında artmıştır.
- Bu dönemde özel tüketimin büyümeye katkısı 13,6 puan olurken kamu tüketimi ekonomik büyümeye 0,3 puan katkı vermiştir.
- 2021 yılı dördüncü çeyreğinde GSYH yüzde 9,1 oranında büyüme kaydetmiştir.
- Dördüncü çeyrekte tarım sektörü yüzde 3,3, sanayi sektörü yüzde 10,7 ve hizmetler sektörü (inşaat dâhil) yüzde 11,7 oranında büyüme kaydetmiştir.
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH büyüme oranı yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 1,5 olarak gerçekleşmiştir.
- 2021 yılının dördüncü çeyreğinde; özel tüketim harcamaları yüzde 21,4 oranında artarken kamu tüketimi harcamaları ve toplam sabit sermaye yatırımları sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 0,8 oranlarında azalmıştır.
- Toplam SSY altında yer alan inşaat yatırımları 2021 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 8,0 oranında azalırken, makine teçhizat yatırımları ise yüzde 7,0 oranında artmıştır.