Genel

Ak - Kim anahtar teslim fabrikalar kuruyor!

Tabağımızda, fırınımızda, bastığımız yerde ‘o’ var, ama görmüyoruz. Akkök Holding, bünyesine kattığı küçük ama etkili bir şirketle 3 kıtaya çıkarma yapacak. Holdingin kulağı ise Almanya’da...

Sanayici Dinçkök ailesi, Akkök Holding’in sahibi. En popüler yatırımları Akmerkez olsa da, grup aslında bir kimya devi...

Kimya sektöründe 3 önemli yatırımları var. Lokomotif şirket, çoraptan aküye sayısız yerde kullanılan akrilik elyaf üreten Aksa Akrilik.

Bir diğer şirket, Amerikalılarla ortak karbon elyaf üreten Dow Aksa. Çelikten 5 kat hafif ama 4 kat dayanıklı olan karbon elyaf, Tenis raketinden uzay mekiğine kadar her yerde kullanılıyor.

Holdingin bir şirketi de deterjandan, şampuana hammadde üreten Ak - Kim...


İsmi sır’dan geliyor...

Ak - Kim, bu yıl sessiz sedasız yaptığı satın almayla büyük bir sıçrama yapmaya hazırlanıyor. Alınan firma, Sakaryalı Gizem Frit...  

Frit, yarı ergimiş cam anlamına geliyor. Bu kaplama malzemesi karşımıza emaye ve sır olarak çıkıyor. Yani, yemek tabağında, fırın tepsisinde, meşrubat şişesinde, yerdeki seramikte Gizem Frit’in görünmez imzası var. Şirketin ‘gizem’ ismi de ‘sır’dan geliyor.

Önceki gece Akkök Holding İcra Kurulu Üyesi Raif Dinçkök, CEO Ahmet Dördüncü, Ak - Kim Genel Müdürü Onur Kipri ve Gizem Frit’in Genel Müdürü Tolga Ballık ile bir araya geldik. Tolga Ballık, 35 yıllık aile şirketi Gizem Frit’in tamamını Akkök’e satmış, şimdi şirkette profesyonel yönetici.

Gizem Frit’in hikâyesi ilginç... Eczacı baba Yücel Ballık, seramik alırken fiyatı yüksek bulmuş. ‘Üzerinde frit var’ dedikleri zaman eve koşup işe koyulmuş. Kurduğu Gizem Frit bugün 55 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin en çok bor kullanan şirketi.


Anahtar teslim kimya!

Tolga Ballık, “Amerikalılardan teklif geldi. Düşünmedik. Bizi saf dışı bırakmak istiyorlar. Müthiş yatırım olanakları var. Akkök ile birlikte 2 yıl içinde Brezilya, Kuzey Amerika ve Çin’de şirket kuracağız. Ne kadar isterlerse şirkette kalacağım” diyor.

CEO Ahmet Dördüncü, 180 milyon dolar cirosu olan Ak - Kim’de 2019’da 500 milyon ciro hedeflediklerini, bu rakamı görünce halka arz düşündüklerini, 2023 ciro hedefinin ise 1 milyar dolar olduğunu söylüyor.

Bu planda şimdilik 90 milyon dolar cirolu Gizem Frit’ten beklenti büyük. Gecenin sonunda Raif Dinçkök, Ak - Kim’in önemli bir potansiyelini, anahtar teslim kurduğu fabrikaları hatırlatmadan geçemiyor: Listede Cezayir, İran, Ürdün, Pakistan ve Suudi Arabistan’a kadar yok, yok.


Volkswagen’le gaza basabilir

Akkök Holding, karbon elyaf tarafında da büyük bir hamleye hazırlanıyor. Alman otomotiv devi Volkswagen, bir süredir Wolfsburg’da Otomobil gövdesinde kullanmak üzere Aksa’nın karbon elyafını test ediyordu. Görünen o ki, Almanya’dan bu konuda müjdeli haber gelmesi, an meselesi. Ahmet Dördüncü, “İyi haberler olabilir. 2015’te basınla sık sık bir araya geleceğiz” demekle yetiniyor. Bilindiği gibi yerli insansız hava aracı Anka’da da Dow Aksa karbon elyafı kullanılıyor.