Ekonomi

AK Parti döneminde Türkiye’ye ne kadar doğrudan yabancı yatırım geldi?

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun 300 miyar dolarlık yabancı yatırım getireceğine ilişkin seçim vaatlerinin yankıları devam ediyor. Bakan Nebati, bu vaade ilişkin tepkisini 2002 ile 2023 yılları arasında gerçekleşen yabancı sermaye yatırımları ile verdi.

Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım girişleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, "1975-2001 arası ülkemize toplam doğrudan yabancı yatırım girişi 14 milyar dolar iken 2002-2023 Şubat döneminde bu rakam 254,2 milyar dolardır" dedi.

CHP lideri ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan yurt dışından 10 yıl içerisinde 300 milyar liralık yatırım getireceğine ilişkin sözlerinin siyaset arenasındaki yankıları devam ediyor. Kılıçdaroğlu’nun 300 milyar liralık yatırım vaadi başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP hükümetinin bazı bakanları tarafından da eleştirilerek gerçekçi bulunmamıştı.

Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatlerine ilişkin son tepki ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi. Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda öncelikle son yıllarda Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye girişlerine dikkat çekti.

BAKAN NEBATİ: BOŞ VAATLER

Bakan Nebati, Türkiye’ye 1975 ile 2001 yılları arasında gelen doğrudan yabancı yatırım girişinin 14 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatarak 2000’li yıllardan sonra yabancı girişinin artarak hız kazandığına işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2002-2023 Şubat döneminde ise gerçekleşen doğrudan yabancı yatırım tutarının 254,2 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Sosyal medya hesabından Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’ye getirilecek yatırımlara yönelik açıklamalarını değerlendiren Bakan Nebati, bu vaatleri gerçekçi bulmadığını vurgulayarak, “İpe sapa gelmez boş vaatler ile halkımıza doğruları söylemeyenin asıl kim olduğu işte ortada” görüşünü ifade etti.

“BÜYÜK BİR AYMAZLIK”

Halkın bu tür afaki sözlere kulak vereceğini zannetmenin büyük bir aymazlık olduğunu ileri süren Bakan Nebati, Kılıçdaroğlu’nun vaatlerine atıfta bulunarak rasyonellikten tamamen uzak olarak nitelendirdirdiği bu vaatler ile ülkemizin gerek coğrafi gerekse sosyo-ekonomik açıdan hiçbir alakası olmayan Vietnam gibi bir ülke ile karşılaştırılmasının ise büyük bir gaflet olduğunu iddia etti.

Yabancı yatırımcı girişi ile ilgili verilerin açık bir şekilde karşımızda durduğunu söyleyen Nebati, 1975 ile 2001 yılları arasında Türkiye’ye toplam 14 milyar dolar tutarında yabancı yatırım girişinin olduğunu, 2002-2023 Şubat döneminde ise bu rakamın 254,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Bakan Nebati, yabancı sermaye girişinin yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı firma sayısının da 2002 ile birlikte giderek arttığına işaret etti. 2002 yılında 5 bin 600 seviyelerinde olan Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirket sayısının 2023 Ocak itibarıyla 79 bin 564’e ulaştığını söyleyen Nebati, herşeyin ayan beyan ortada olduğunu, boş vaatler veya hayali sözler ile değil, bu milletten aldıkları güçle bugünlere geldiklerine vurgu yaptı.