Ekonomi

AK Parti resmen açıkladı! Asgari ücrete ikinci zam mı gelecek? Yeni asgari ücret ne kadar olacak?

Değerlendirmelerin ardından 1 Temmuz’da memur ve emeklilerin maaşlarında artış olacağını söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, asgari ücretlilerin de durumunun değerlendirileceğini söyledi. Bu da asgari ücrete ikinci zam bekleyenleri umutlandırdı. AK Partili Cahit Özkan’ın yaptığı açıklama sonrası gündeme gelen asgari ücrete ikinci zam tartışmasına, Bakan Bilgin, bu tartışmaları anlamlı bulmadığını söyleyerek, noktayı koymuştu

Haftalardır asgari ücrete ikinci zam tartışmaları devam ediyor. AK Partili Cahit Özkan’ın yaptığı açıklama sonrası gündeme gelen asgari ücrete ikinci zam tartışmasına, Bakan Bilgin, bu tartışmaları anlamlı bulmadığını söyleyerek, noktayı koymuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ihtiyaç hâlinde asgari ücretli vatandaşlardan hiçbir şeyin esirgenmeyeceğini ifade ederek, asgari ücrete ikinci bir zammın yapılabileceği sinyallerini vermişti. Gelen son dakika haberine göre; AK Parti Grup Başkanvekili, Emin Akbaşoğlu, asgari ücretle ilgili heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Peki yeni asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücrete ikinci zam ne zaman gelecek? İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM GELİR Mİ?

1 Temmuz’da memur ve emeklilere maaş artışı olacağına dikkati çeken AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, asgari ücretlilerinin de durumunun değerlendirileceğini söyleyerek, milyonlarca asgari ücretliyi umutlandırdı.

3600 ek gösterge düzenlemesinin de Temmuz ayına kadar çıkarılacağını müjdeleyen Akbaşoğlu, EYT’liler de helalleşileceğini açıkladı.

Akbaşoğlu ayrıca sözleşmeli personellerle ilgili de çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, ”Ayrıntılar ortaya çıktıkça kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

 

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI

Mevzuat gereği asgari ücrete yılda bir kez zam yapıldığını ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılacak düzenleme ile asgari ücrete yılda iki kez zam yapılmasının mümkün olduğunu söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili, MYK Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan, asgari ücrete ikinci zam tartışmalarının fitilini ateşlemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin ise asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmadığını söyleyerek, asgari ücrete ikinci zammın mümkün olmadığını ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise henüz yılın üçüncü ayında olunduğuna dikkati çekerek, temmuz ayında yapılacak değerlendirmelerle asgari ücretlilerden ve çalışanlardan hiçbir şeyin esirgenmeyeceğini vurgulamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması, asgari ücretlileri yeniden umutlandırmıştı. 

Emeklilere, yılda iki kez zam yapılıyor. Her yılın aralık ayında yapılan toplantıların ardından ise yıl boyu geçerli olacak asgari ücret belirleniyor. AK Partili Akbaşoğlu da temmuz ayına işaret ederek, asgari ücretlilerin de durumunun değerlendirileceğini söyledi.

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2022’de yüzde 50,54 oranında zam yapılan brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olurken, net asgari ücret ise 4 bin 253 TL’ye yükseltildi.  

Asgari ücretin işverene maliyeti ise 5 bin 879 Türk lirası olarak açıklandı. 

Asgari geçim indirimi (AGİ) 2022’de bekar işçi için 402 Türk lirası oldu. Evli eşi çalışmayan ve 1 çocuklu biri için AGİ 543 Türk lirası olurken, evli eşi çalışmayan ve çocuksuz biri için AGİ 481,5 Türk lirası olmuştu.

2022 itibarıyla asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisi kaldırılırken, işverenler 450 Türk lirası ek yükten kurtuldu.

 

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yeni asgari ücretle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Fakat temmuz ayında yapılması muhtemel asgari ücrete gelecek ek zamla birlikte bu tutarın 5 bin Türk lirasını bulabileceği öne sürülüyor.

Asgari ücrete ‘zam’ açıklaması! MHP’li vekil Saffet Sancaklı bombayı patlattı: Emekli maaşlarına da zam geliyor…

Asgari ücrete zam sinyali! Asgari ücret 5.250 TL olur mu?

Muhtar maaşı 2022 ne kadar oldu? Muhtar maaşlarına zam mı geldi?