Ekonomi

Akaryakıt fiyatları yeni yılda ne kadar olacak? Dünyaca ünlü iki bankadan kritik petrol tahminleri! İşte detaylar!

Benzin ve motorin fiyatları ülkemizde düşüş eğilimi içerisinde bulunurken akaryakıt fiyatlarına dair iki önemli tahminde bulundu. ABD’nin iki büyük bankasında kritik petrol tahminleri geldi. İşte 2023 petrol tahminleri…Bunun dışında fiyatların yükselmesindeki en önemli etkenlerden biri ABD Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararları da etkili oldu

Çin'de Covid-19 tedbirlerinin gevşetilmesi ile birlikte petrol fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Bunun dışında fiyatların yükselmesindeki en önemli etkenlerden biri ABD Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararları da etkili oldu. Peki yeni yılda akaryakıt fiyatları ne kadar olacak?

İşte 2023 petrol tahminleri…

FED KARARLARI ETKİLİ

FED'in faiz kararları ile 50 baz puan artırım yapması düşünülüyor. Piyasalarda banka faizlerinin yüzde 4.25 ile 4.50 seviyesinde yer alması bekleniyor. Bu çerçevede beklentiler yüzde 93 seviyesini gösteriyor. Faizin yüzde 75 baz puan artırılacağı yönündeki iddialar ise yüzdede 7 seviyesinde görülüyor.

FED Başkanı Powell, yaptığı son açıklamasında faiz artış hızının yavaşlayacak ağını açıkladı. Powell tarafından yapılacak açıklama dikkat üzerine çeken 2023 planları da merak ediliyor. Faiz oranının görülebileceği en yüksek rakamlar merak edilirken Powell’in yapacağı konuşmada tüm soruların yanıtlarının verilmesi beklenmektedir.

Yaşanan gelişmelerin yanı sıra ABD'nin iki dev bankasından da açıklamalar üst üste geliyor. Bank of America, ABD Merkez Bankası'ndaki güvercin hareketinin Çin'de covid 19 tedbirlerinin gevşetilmesi ile birlikte tekrardan gündeme geleceğini söylerken Brent Petrol fiyatlarının 90 dolar üzerine hızla çıkabileceğini kaydetti. 2023 yılında petrol fiyatları hakkında açıklamada bulunan banka varil başına 100 dolar ifadelerine yer verdi.

GOLDMAN SACHS DA YÜKSELİŞİ İŞARET ETTİ

ABD'de yatırım bankası olan Goldman, Çin'deki covid-19 tedbirlerinin gevşetilmesinden dolayı Brent Petrol fiyatının arttığının altını çizdi. Bu durumun talepte artış oluşturduğunu belirten banka, 15 Dolar civarında bir yükseliş görülmesinin büyük bir olasılık olduğunu söyledi. Goldman Sachs'ın Ekonomik Araştırma birimi tarafından hazırlanan raporda "Çin'in petrol talebi 2023 yılında 2022'ye göre 1 milyon varil/gün artabilir" dedi.

Merkez Bankası Kasım ayı katılımcı anket sonuçlarını açıkladı. Bu kapsamda 12 aylık Dolar/TL beklentisinin 25.35'e indi görüldü. Yaşanan gelişmelerle birlikte dolar kurundaki yükselişin akaryakıt fiyatlarını etkileyeceği söyleniyor. Uzmanlar tarafından da yapılan açıklama kapsamında akaryakıt fiyatlarındaki zamların kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Doğalgaz yardımı ne zaman yatar? Doğalgaz yardımı nakit mı verilecek?

Tarım ve Orman Bakanlığı 1200 personel alımı yapıyor! İşte Tarım ve Orman Bakanlığı personel alımı başvuru şartları!