Ekonomi

Akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı! Pompaya yansıdı

Akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergi oranı yeniden belirlendi. Benzin ve motorine litrede 6 lira zam gelecek. İşte tüm detaylar...Geçtiğimiz günlerde de benzinin litre fiyatına 1 lira 32 kuruş zam gelmişti

Akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında artış yapıldı. Geçtiğimiz günlerde de benzinin litre fiyatına 1 lira 32 kuruş zam gelmişti. İşte tüm detaylar...

Bazı Mallara Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe sokuldu.

Böylelikle, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı toplamda 7,52 lira, 98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 7,99 lira olacak.

Motorinin litresi üzerinden 7,05 lira, LPG otogazda da 5.77 lira ÖTV alınacak.

Kararla, ÖTV tutarları motorinde ve benzinde litre başına 5 lira yükseltilmiş oldu. Düzenlemeden önce benzinden litrede 2,52 TL, motorinden 2,05 TL ÖTV alınıyordu. Bu artışların pompa satış fiyatına yansımasının KDV'si ile birlikte 6 lira olması bekleniyor.

Değişiklik kapsamında benzol, tuluol, ksiol, solvent nafta gibi ürünler ile madeni yağlama ürünlerinin ÖTV tutarlarında yapılan düzenlemeler de yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde de benzinin litresine yapılan 1 lira 32 kuruşluk zam geldi. Hükümet en büyük gelir kaynağı olan akaryakıt, alkollü içecekler ve tütün ürünlerine yaptığı zamları seriye bağladı.
Bugün benzinin litresine 1 lira 32 kuruş zam yapıldı.

Benzinin litresi Avrupa Yakası'nda 28 lira 02 kuruşa, Anadolu Yakası'nda 27 lira 97 kuruşa, Ankara'da 28 lira 48 kuruşa, İzmir'de 28 lira 59 kuruşa yükseldi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

EPGİS FİYAT DEĞİŞİMLERİNİ DUYURMAMA KARARI ALMIŞTI
EPDK'nın fiyatlardaki değişimi açıklayan tek sendika olan EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, sendika dava süreci sonlanana kadar akaryakıttaki fiyat değişimlerini vatandaşlarla paylaşmayacağını açıklamıştı.