Ekonomi

Akaryakıt fiyatlarında flaş zam gelişmesi

Son indirimlerle 20 liranın altına düşen benzin ve motorine bu gece zam geleceği tahmin ediliyordu. Buna göre benzine 62 kuruş, motorine ise 1,02 TL fiyat artışı olacağı tahmin ediliyordu. Ancak sektör kaynaklarından gelen bilgilere göre, depremin yol açtığı olumsuzluk sebebiyle beklenen zam geri çeDün benzine 1,37, motorine ise 1,15 TL’lik çifte indirimde hem benzin hem de mazot fiyatı 20 liranın altına düştü

Geçtiğimiz yıl litresi 30 TL olan motorin fiyatları, Şubat ayı başından bu yana peşe peşe gelen indirimlerle uzun süre sonra benzin fiyatından daha ucuz olmuştu. Dün benzine 1,37, motorine ise 1,15 TL’lik çifte indirimde hem benzin hem de mazot fiyatı 20 liranın altına düştü. Sektör temsilcilerinde alınan bilgilere göre, bugünden geçerli olmak üzere benzin grubunda 62 kuruş, motorin grubunda 1,02 TL fiyat artışı yapılacağı tahmin ediliyordu. 

Ancak akaryakıtta yapılması planlanan zam iptal edildi. Sektör kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, depremin yol açtığı olumsuz etki nedeniyle akaryakıta zam uygulanmayacak.

İşte İstanbul, İzmir ve Ankara 11 Şubat 2023 güncel akaryakıt fiyatları...

İSTANBUL GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI
Benzinin litresi İstanbul'da ortalama 19,75 TL'ye satılıyor.
Motorinin litre fiyatı ise 19,97 TL oldu.

ANKARA'DA BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI
Benzin: 20,00 TL
Motorin: 20,23 TL

İZMİR'DE BENZİN NE KADAR, MOTORİN KAÇ TL?
Benzin: 19,92 TL
Motorin: 20,29 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.