27 / 04 / 2024

Akaryakıt piyasasında satın almalar sürecek! İki dev şirket daha satılabilir

Akaryakıt piyasasında satın almalar sürecek! İki dev şirket daha satılabilir

Akaryakıt sektöründe satışlar artıyor. Petrol Ofisi'nin taşları yerinden oynatan hamlesinin ardından piyasa iyice hareketlendi. Aynı zamanda iki şirket daha satış için pazarlık masasında.



Türkiye'nin önde gelen akaryakıt ve otogaz dağıtıcısı Petrol Ofisi'nin sektörde taşları yerinden oynatan hamlesinin ardından pazarlık giderek büyüyor. Sektör temsilcilerinin aktardığına göre akaryakıt sektöründe 2 şirket daha satışı daha olabilir. İşte tüm detaylar...

PETROL OFİSİ PİYASAYI KONTROL EDEBİLECEK GÜCE KAVUŞUYOR
Benzin ve motorine yapılan zamlarla gündeme gelen akaryakıt sektörü son günlerde piyasa oyuncularının el değiştirmesiyle gündeme geliyor. Petrol Ofisi'nin 1912'den bu yana yani 1 asırdan fazla bir süredir Türkiye'de faaliyet gösteren BP'nin akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzalamasının ardından sektörde yeni satın almalar olabileceği sinyali geliyor.

BP’nin Türkiye akaryakıt operasyonunun Petrol Ofisi tarafından satın alınmasının ticari yönünden çok stratejik karara dayalı olduğunu belirten sektör yetkilileri, akaryakıtta karlılığın düşük olması nedeniyle hacmin öneminin ortaya çıktığını belirtiyor. 

HACMİ DE CİROSU DA BÜYÜYECEK
Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre Petrol Ofisi’nin 1935 bayisinin bulunduğunu hatırlatan sektör yetkilileri, böylece BP satın almasıyla birlikte 2 bin 705 bayiye ulaşacak Petrol Ofisi’nin hacim oluşturabileceği ve cirosunun büyüyeceğini belirtti.

BP’nin 770 akaryakıt bayisi ve hali hazırda depolama ünitesi ve limanı bulunan ATAŞ’taki hisselerini almasının ardından Petrol Ofisi’nin her türlü akaryakıt ürününün Güney’den Türkiye’ye getirilerek dağıtılmasında maliyetleri kontrol edebilecek bir güce ulaşacağı belirtiliyor.

Petrol Ofisi’nin kararının kısa vadeli bir ticari hamle değil, stratejik bir karar olarak öne çıktığını savunan sektör yetkilileri Petrol Ofisi’nin özellikle ATAŞ ile önemli bir lojistik imkana kavuştuğunun altını çizdiler.

İKİ ŞİRKET DAHA PAZARLIK YAPIYOR
Sektörde, orta ölçekte iki yerli akaryakıt dağıtım zincirinin daha pazarlık masasında olduğunu ve satışla sonuçlanabileceğini belirten sektör yetkilileri, bu yerli firmalardan birinin Rus şirketiyle, diğerinin de yerli bir zincirle görüşme halinde olduğunu kaydetti. Yetkililer bu görüşmelerin satışla sonuçlanacağı beklentisinin yüksek olduğunu iddia etti. Sektörde karlılık düşüklüğünün tartışma konularından biri olduğunu belirten yetkililer, gelecek dönemde dağıtım sektöründeki ana gündem konularından birinin bu olduğuna ve tartışmaların süreceğine işaret etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön