Ekonomi

Akaryakıt zammının ardı arkası kesilmiyor! Araç kullanmak artık yürek ister

Akaryakıt fiyatları artık durdurulamıyor. Seçim döneminde 19 lira seviyelerine seyreden akaryakıt fiyatları yeni zamla birlikte neredeyse iki katına çıkacak. Böylece motorinde seçim sonrası iki aydaki zam oranı yüzde 89,9’a ulaştı. İşte motorin ve benzinden güncel fiyatlar...İşte tüm detaylar

Döviz kurlarında, vergilerde ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artışın etkisiyle akaryakıttaki zam yağmuru devam ediyor. İşte tüm detaylar...

İki gün önce benzinin litre fiyatına gelen 2 liralık zammın ardından bu gece de motorin fiyatları arttı.

Motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1,45 TL zam geldi.

Motorinin litre fiyatına son olarak 20 Temmuz’da 1 lira 55 kuruş zam gelmiş; bu zamda döviz kurlarındaki ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış etkili olmuştu.

LİTRESİ 35 TL’Yİ AŞTI
Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 35,29 TL, Ankara’da 35,77 TL, İzmir’de 35,95 TL seviyesine çıktı.

Fiyatlar, iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

SEÇİM SONRASI YÜZDE 90 ZAM
Seçim öncesinde vergi indirimleri yapan ve döviz kurlarını rezervleri tüketerek frenleyen hükümet, seçim sonrasında ise vergilerde rekor zamlara imza attı ve dolar kurunu serbest bıraktı.

Seçimin ilk turu olan 14 Mayıs'ta İstanbul'da 18,58 TL olan motorinin litre fiyatı, bu gece yarısı yapılacak zamla birlikte 35,29 TL'ye yükseldi.

Böylece motorinde seçim sonrası iki aydaki zam oranı yüzde 89,9’a ulaştı.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul'da motorinin litre fiyatı 33,87 liradan 35,32 liraya yükseldi.

Benzinin litresi ise ortalama 36,05 liradan satılıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.