Kent Haberleri

Akaryakıta zam geldi! Bayram gezmesine gidecekler cebini doldursun! Akaryakıta zam mı geldi? 27 Haziran fiyatları...

Benzin, motorin ve LPG fiyatları, Brent petrol fiyatları ve döviz kuru dalgalanmalarından etkilenmeye devam ediyor. Son zam dönemlerinde benzin ve motorine ek olarak LPG fiyatlarında da artış yaşandı. İşte 27 Haziran 2023 tarihli güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları... Akaryakıt sektöründe fiyat oynaklıklarına yol açan Brent petrol fiyatlarındaki artış ve doların Türk Lirası karşısındaki dalgalanma, gece yarısı benzine önemli bir zam yapılmasına neden oldu

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bayram öncesi akaryakıta zam geldi ve İstanbul, Ankara ve İzmir'de güncel fiyatlar resmiyet kazandı. Akaryakıt sektöründe fiyat oynaklıklarına yol açan Brent petrol fiyatlarındaki artış ve doların Türk Lirası karşısındaki dalgalanma, gece yarısı benzine önemli bir zam yapılmasına neden oldu. Şimdi ise akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geldiği duyuruldu.

Seçimlerden bu yana motorin fiyatlarına 4 lira 37 kuruş, benzin fiyatlarına ise 3 lira 36 kuruş zam yapılmıştı. Ayrıca otogaz (LPG) litre fiyatına da gece yarısından itibaren 66 kuruş zam uygulandı. Otogaz fiyatları, bayiler, iller ve ilçeler arasında farklılık gösterebilmektedir.

İSTANBUL'DA BENZİN NE KADAR, KAÇ TL?

İstanbul'da, Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası olmak üzere iki farklı bölgede fiyatlar belirlendi. İstanbul Anadolu Yakası'nda bir litre benzinin fiyatı 24.01 TL, motorinin fiyatı ise 23.84 TL olarak belirlendi. LPG'nin litre fiyatı ise Anadolu Yakası'nda 11.85 TL oldu. İstanbul Avrupa Yakası'nda ise bir litre benzinin fiyatı 24.06 TL, motorinin fiyatı 23.90 TL ve LPG'nin litre fiyatı 11.89 TL olarak belirlendi.

ANKARA'DA BENZİN NE KADAR, KAÇ TL?

Ankara'da benzinin litre fiyatı 24.50 TL, motorinin litre fiyatı ise 24.34 TL olarak tespit edildi. LPG'nin litre fiyatı Ankara'da 11.97 TL olarak güncellendi.

İZMİR'DE BENZİN NE KADAR, KAÇ TL?

İzmir'de ise benzinin litre fiyatı 24.52 TL, motorinin litre fiyatı 24.45 TL ve LPG'nin litre fiyatı 11.99 TL olarak belirlendi.

AKARYAKIT FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payının eklenmesiyle KDV (Katma Değer Vergisi) hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanır.

Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük olarak yayınlanan CIF (Cost, Insurance and Freight) Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi yapılarak belirlenir. Bu takip sonucunda belirli bir fiyat değişim farkı hesaplanarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde edilir.

Bu şekilde hesaplanan gümrüksüz rafineri fiyatı, ÖTV ve EPDK payı eklenerek rafineri satış fiyatı bulunur. Son olarak, bu fiyata KDV eklenerek nihai tüketici fiyatı oluşturulur.

Bu yöntem, akaryakıt fiyatlarının uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara ve döviz kurlarındaki değişikliklere bağlı olarak belirlenmesini sağlamaktadır.

SON DAKİKA: Hatay'da deprem!
Rekor üzerine rekor kıran gram altın 3 bin TL olacak! Bu haberi görmeyen duymayan kalmasın!
Barbie’nin ‘Rüya Evi’ gerçek hayatta inşa edildi: İki gün ücretsiz konaklama imkanı sunulacak!