Ekonomi

Akaryakıtta indirim umudu! Bu hamle fiyatları aşağı çeker

Geçtiğimiz hafta Fed faiz kararın ardından düşüşe geçen brent petrol 1 ay önceki seviyelerine geri döndü. 113 dolara kadar düşen brent petrolün ardından akaryakıtın ucuzlayacağına dair umutlar arttı.  Brent petrol güne 113 dolara kadar geriledi

Geçen hafta Fed’in faiz karar ile düşüşe geçen Brent petrol 1 ay önceki seviyelerine geri döndü. Brent petrol güne 113 dolara kadar geriledi. Petroldeki fiyat düşüşü ise kafalarda ‘Akaryakıta indirim gelecek mi?’ sorusunu oluşturdu. Peki Brent petrol ne kadar? Akaryakıt fiyatlarında indirim var mı? Benzin ve motorin kaç TL?

Geçen haftayı düşüşle kapatan Brent petrol bu hafta da düşmeye devam ediyor.  ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ile düşüş eğilimine geçen Brent petrol 113 dolara kadar geriledi. Peki akaryakıta indirim gelecek mi? Brent petrol ne kadar? Benzin ve motorin kaç TL?

Hafta sonunun önemli gündemimde ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm'ün açıklamaları yer aldı. ABD Başkanı Joe Biden’ın daha önceki seferlerde akaryakıt fiyatlarından dolayı sektöre yüklenmesinin ardından Bakan Granholm de sürücülere dönerek yüksek fiyatların devam edebileceğini söyledi.

Granholm, talepte yukarı yönün devam etmesini beklediğini dile getirdi. Bölyece hem resesyon ihtimali savuşturuluyor hem de beklentilerin daha çok küresel değişimlere bağlı olduğu ortaya çıktı. 

Rusya, dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından. Rusya'nın petrol üretimi Batı'nın savaş nedeniyle uyguladığı yaptırımlar nedeniyle pek çok ülkeye ulaşmıyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan verilere göre Çin'den yapılan petrol ihracatı bir önceki yıla oranla motorinde yüzde 92,7 düşüş gösterdi. 

Reuters ise haberinde Rusya'nın petrolünun küresel ihracatta yön değiştirdiğine dikkat çekmişti. Daha önce de bahsettiğimiz haberlerde Çin'in geçtiğimiz ay Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 55 olarak rekor seviyeye çıktığında bahsedilmişti. 

Şu anda Çin dünyanın en büyük petrol ithalatçısı durumunda. Ancak son zamanlar ülkede artan korona vakaları ve bu nedenle ülke çapında uygulanan karantina kararları petrol talebinde azlığa neden oluyor.

https://emlakkulisi.com/resmen-yaptirimlari-deldiler-rekor-seviyede-alim-abd-cok-kizacak/710166

https://emlakkulisi.com/turkiye-ile-abd-arasinda-kritik-temas-ana-gundem-maddesi-ekonomi/709886